En gruppe tyske soldater fra SS fotografert i 1941. Fremdeles stiller Tyskland overlevende nazister for retten for medvirkning til massedrap under andre verdenskrig. Arkivfoto: NTB scanpix
annonse
annonse

En 94 år gammel mann, som var SS-vakt ved en konsentrasjonsleir under andre verdenskrig, må møte i retten tirsdag, tiltalt for medvirkning til massedrap.

Rettssaken i Münster er symbolsk viktig, i det Tyskland kjemper mot klokken for å stille overlevende nazister for retten, før den siste krigsgenerasjonen dør ut.

94-åringen, en landskapsarkitekt som blant annet har jobbet for den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen, var vakt ved konsentrasjonsleiren Stutthof mellom juni 1942 og september 1944. han var 18 år da han begynte i jobben.

annonse

Mannen er tiltalt for medvirkning til massedrap i løpet av sine to og et halvt år i leiren utenfor det som den gang var fristaden Danzig og i dag er den polske byen Gdansk. Tiltalen omfatter blant annet drap på 100 polske fanger som ble gasset i hjel sommeren 1942 og «trolig flere hundre» jødiske fanger som ble drept i andre halvår 1944, som en del av nazistenes såkalte «endelige løsning».

Påtalemyndigheten mener 94-åringen må ha visst om drapsmetodene ettersom vaktene var en viktig del av leirsystemet.

(©NTB)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon