Zlatan Ibrahimovic (9) forteller om sitt liv som fotballspiller i sin nye bok. Der tar han også ett oppgjør med det han kaller «snikrasisme». Foto: Orlin Wagner / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

– Jeg er det nye Sverige, sier Zlatan Ibrahimovic i sin nye bok «Jag är fotball». Der tar han blant annet et oppgjør med det han kaller «snikrasisme».

– Jeg har gått gjennom mye, sier 37-åringen til det svenske nyhetsbyrået TT når han snakker om sin nye bok.

I 2011 ga han ut boken «Jag är Zlatan Ibrahimovic», som handlet om mennesket Zlatan. Denne gangen handler boken om spilleren. I boken tar den svenske stjernespissen for seg det han har oppnådd gjennom en lang karriere.

annonse

Blant annet forteller Zlatan om sin tid på det svenske landslaget der det ofte ble rabalder i mediene. Han ble sett på som en diva, arrogant og en dårlig lagspiller. I boken skriver Zlatan at han mener mye av kritikken mot ham bunner i «snikrasisme».

Zlatan har bosnisk far og kroatisk mor.

– Jeg representerer Sverige og kommer fra Sverige, men gjorde Ibrahimovic en feil, var det store greier. Når Ibrahimovic tok en straffe fra en annen spiller, da var det vanskelig for de andre. Ikke for meg, for jeg scoret, men det var feil i alle andres øyne.

I januar sa Zlatan til den franske TV-stasjonen Canal+ at svenske medier ikke er på hans side på grunn av hans bakgrunn.

– Det finnes «undercover-rasisme», det er jeg hundre prosent sikker på. For jeg heter ikke Andersson eller Svensson. Hvis jeg hadde hett det, ville de forsvart meg selv om jeg ranet en bank. Det lover jeg, sa Zlatan den gang.

– Jeg er det nye Sverige

Zlatan forteller at det var under tiden i Italia at han følte seg mest hjemme. Der ble hans store personlighet og spesielle karakter hyllet på en positiv måte.

– I Sverige ble ikke dette sett på som svensk. Men for å være ærlig: Det dret jeg i. Jeg sa: «jeg skal skape min egen historie, det jeg har kan ingen andre komme med».

I boken skriver den svenske superstjernen at han fortsatt kan høre hvordan praten om ham går – og han trekker fram den svenske landslagsspilleren Jimmy Durmaz som eksempel.

Durmaz laget frisparket som gjorde at Tyskland slo Sverige 2-1 på overtid under sommerens fotball-VM og ble Sveriges mest hatede person i løpet av sekunder. Instagram-kontoen hans ble overfylt av hatmeldinger, dødstrusler og rasistiske kommentarer.

annonse

– Hva hendte med Durmaz? Nettopp. Det han har gått gjennom er ingenting mot det jeg har gått gjennom. Jeg sto opp for meg selv, noe også Durmaz gjorde. Jeg har min stolthet, jeg vet hva jeg er god til og jeg bidrar med det jeg kan – og det er fotball, ikke snakk. Jeg hører ikke hjemme i politikken, det er ingenting for meg. Det er fotballen jeg representerer. Jeg er det nye Sverige, sier Zlatan.

Ingenting å avsløre

Zlatan-eventyret inneholder spill for blant andre Juventus, Inter, Barcelona, Milan, PSG og Manchester United, men eventyret om den suksessrike svensken er ikke over. Det er flere kapitler igjen.

Det gjenstår ett år av hans kontrakt med LA Galaxy, dit han kom etter at han pådro seg en alvorlig kneskaden i England. Men kommer han til å bli værende i USA?

– Jeg vet det finnes interesse fra Europa, sier han.

– Men du vil ikke avsløre noe?

– Det finnes ingenting å avsløre. Jeg hadde sagt det om det var noe, tro meg. Jeg har ett år til igjen i Galaxy, offisielt. Det finnes interesse, ja, men jeg tilhører Galaxy. Mer er det ikke å avsløre.

– Galaxy har gitt meg sjansen til å vise verden at jeg fortsatt er levende, og det er jeg veldig takknemlig for. Nå skal jeg gi tilbake.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon