Capitol Hill. (Foto: Brendan Smialowski / AFP)
Del saken
 • 22
 •  
 •  

09:16: Liveoppdateringer har kommet til veis ende herfra, da det er på høy tid å legge seg. Man skal jo tross alt opp igjen om 2-3 timer.

annonse

Annonse

Takk for følge, alle som har fulgt med av og på gjennom natten.

Oppdaterer ferdig når de endelige resultatene foreligger, noe som kan ta timer, og i visse tilfeller, et par dager, å avklare.

annonse

Annonse

Ha en fortsatt flott uke!

annonse

Annonse

Alex

09:15: Rick Scotts ledelse i Florida er redusert til 39000 stemmer, som gjør at han vipper på 0,5%, som trigger omtelling.

09:08: Nå nærmer det seg den foreløpige slutten på de største hendelsene. Montana er ikke called enda, men det ligger an til at Rosendal (R) erstatter sittende senator Tester (D). Det vil da gi en netto gevinst på +4 i senatet for republikanerne, med 55 – 45. Flertallet vil trolig holde igjennom 2020 valget, slik kartet ser ut i 2020 for republikanerne.

Demokratene kan juble over å ha tatt tilbake majoriteten i Representantenes Hus, Rosens senatseier, og netto +6 flere guvernører. Men majoriteten blir nok ikke større enn at det ikke er garantert at Nancy Pelosi sitter som speaker gjennom hele perioden.

annonse

Annonse

Er majoriteten liten nok, vil republikanerne kunne finne på å støtte en liten utbrytergruppe av demokrater som ønsker å erstatte Pelosi som Speaker.

Det vil nok bidra til å holde Pelosi i sjakk, ikke gjøre demokratene for ekstreme, og sikre en bipartian tilnærming til helsereform og infrastrukturpakka som begge partier snakker om.

Det kan komme gode ting ut av dette også, hvis Trump og demokratene bestemmer seg for å forsøke å finne felles grunn.

Det var mange moderate demokrater som såvidt slo ut republikanere, i hovedsakelig suburbane strøk, hvor kvinner møtte opp i store tall.

Med mindre de ønsker å være énperiodeskandidater, så må de forbli moderate, siden de vil bli fulgt tett av en velgergruppe som i utgangspunktet stemmer republikansk.

Det kommer til å komme mange analyser av valget, spesielt siden det var flere klare og tydelige budskap som ble kommunisert ut samtidig. Jeg kommer til å følge nøye med.

08:42: Og der var det over for Scott Walker også. NYTimes regner Wisconsin som en pickup for demokratene, og Tony Evers slå sittende guvernør Walker, som dytter antallet demokratiske pickups av guvernørseter til +6. Med Nevada nesten sikkert i demokratenes kolonne kommer vi opp i +7 for demokratene. Men siden Connecticut virker å gå for en republikaner, lander vi trolig på netto 6 ekstra delstater med demokratisk guvernør etter valget. Det tenker jeg demokratene er middels godt fornøyd med.

08:26: Nevada fortsetter trenden mot demokratene, og løpet virker helt kjørt for både Heller (R) i senatet, og trolig også Laxalt (R) som guvernør. Det er en viktig pickup i senatet for demokratene, som trolig minimerer netto sving til +4, istedenfor +5.

08:20: Nå er guvernør Scott Walker i virkelig stor trøbbel. 99% av alle valgkretser har nå rapportert, og plutselig har ledelsen økt til 1,2% og 30000 stemmer. Det skal vanskelig la seg hente inn.

08:15: McSally (R) kan ha dratt Arizona i land. Hun overpresterer i nøkkelfylker, så det kan virke som at den røde brannmuren i senatet også holder gjennom Arizona. Hun leder nå med 15000 stemmer, og de fleste fylkene med overvekt til fordel Sinema (D) er ferdig innrapportert.

08:10: Heller kan være i trøbbel i Nevada. Ved å tape Washoe fylket til Rosen, er det vanskelig å tenke seg at han kan hente inn marginene han trenger for å overkomme de strukturelle utfordringene republikanerne har i Clark Country (Las Vegas).

Blir spennende her også.

08:08: Wisconsin er kveldens verste neglebiter. 600 stemmer skiller etter at 98% av valgkretsene rapporterer. Er Walker mannen med ni politiske liv?

07:24: Rosendale (R) leder med 59 (!!) stemmer mot senator Tester (D) i Montana. Dette er et av setene President Trump har hatt mest lyst til å se flippe til republikansk.

Vinner de dette, og holder Arizona og Nevada, hvor de leder per nå, blir det 56 – 44 i senatet. Da er en republikansk president trygg frem til 2022.

07:12: Det er vanskelig å forholde seg saklig til hvor langt ute på vidda metodologien til pollsters er om dagen.

Jeg har selv en klar mistanke, som jeg er i ferd med å dokumentere, fra meningsmålinger på tvers av flere vestlige land. Min hypotese gir mening når man belyser og vekter tallmaterialet fra respondentene i ulike valg, på en skala som går fra establishment vs. populisme.

I valgene hvor alle kandidatene enten er fra establishmentet, eller alle er populister, så kan man legge tradisjonell metodologi til grunn for meningsmålingene.

Men i valg etter valg etter valg, der kandidatene er i ulik ende av «establishment» vs. «populist» skalaen, så bommer meningsmålerne helt, og klarer ikke å fange opp populistenes oppslutning.

Frem til de lærer seg å vekte dette, og legge vekk sine establishment-bias og briller, vil disse feilene bare gjenta seg med stor regelmessighet.

07:07: Jeg kommer ikke over meningsmålingene i Florida. 34 av 37 meningsmålinger viste Gillum (D) i front. Kun 3 viste DeSantis foran. Gillums fire siste målinger viste +5/+5/+4/+7. På FiveThirtyEight hadde de siste to uke TRE polls som viste Gillum +12. PLUSS 12!!

Noe må gjøres…

06:57: Valgets største taper er meningsmålerne og valganalytikere.

Valgene som ble meldt som «toss-up», viste seg i flere tilfeller å være rene blowouts. Og valg som ble regnet som blowouts, ble hårfint dratt i land.

La oss ta et par eksempler:

Jeg henviste til University of New Hampshire meningsmålingen i min valganalyse. Den viste uavgjort i guvernørvalget. Fasit? 6.5% seier for Sununu (R).

Quinnipiacs Floridamåling for senator Nelson (D) på +7? Fasit? Ligger an til tap på omtrent på 0,7%.

Quinnipiacs Floridamåling for guvernørkandidat Gillum (D) på +7? Ligger an til tap på 1%.

NBC News/Marist fra Missouri, med McCaskill på +3? Fasit? Hawley med +7%.

CNNs måling i guvernørvalget i Tennessee viste Lee (R) +10. Vinner med +20.

CNN viser senatkandidat Blackburn (R) med +4. Vinner med mer enn 10%.

Fox News sin meningsmåling fra Indiana, som viser Donnelly +7? Taper med +10? Bare en bom på 17%.

Osv. Kommer med flere etterhvert. Dette viser bare katastrofale misser.

Meningsmålerne er nok en gang, valgets store taper. Hele industriens metodikk og praksis må revurderes.

06:25: Demokratene kan feire seier i Representantenes Hus. De får makt til å utøve press på President Trump, eller til å søke gjennomslag for sin politikk (som uansett må godkjennes av senatet). Men seieren kommer med en bismak i kjølvannet av en kraftig underprestering i viktig senatvalg og guvernørvalg.

De har allerede tapt 3 stater i senatet, Florida ligger an til å bli den 4. for kvelden, og hvis distriktene i Montana møter opp, kan demokratene tape totalt 5 seter i senatet. Med mindre de plukker opp Nevada eller Arizona, ligger det an til å bli 56 – 44 i senatet, som i praksis betyr at Trump er sikret å få bekreftet dommere og kabinettpersonell uten problemer.

Demokratene gjør en stor seier ved å plukke opp guvernørsetet i Kansas, en tradisjonelt republikansk delstat. I tillegg kan de plukke opp Wisconsin, Maine og muligens Nevada, selv om det er mest sannsynlig at de kun plukker opp Maine, som gir netto +5 guvernører for demokratene.

Men det å ikke klare å ta guvernøren fra republikanerne i stater som Florida, Georgia, Ohio og Arizona m.fl., og tape senatseter i Florida og trolig Arizona, vitner om strukturelle utfordringer som kan bli problematisk inn mot 2020, når President Trump og en rekke andre viktige valg skal gjennomføres igjen.

Det blir spennende å se marginene i California. Oppslutning der kan avgjøre om det blir et knepent tap i Huset for republikanerne, som kan bety større utfordringer for en splittet demokratisk koalisjon, eller om Nancy Pelosi får en større margin, og dermed mer arbeidsro.

Gjør republikanerne det akseptabelt i California kan Pelosis stilling som Speaker potensielt være i fare.

Vi følger med videre!

05:07: Gillum erkjenner nederlag i Florida. DeSantis blir ny guvernør.

Fox News «called» Missouri for Hawley, som betyr at McCaskill blir sendt hjem.

Det er to bølger i dagens valg. Demokratene vinner mange tette valg i Huset, mens republikanerne ruller over demokratene i senatet.

Nå blir det spennende å se hva som skjer med 10 republikanske seter i California.

Forøvrig kan man si at å bruke nesten 100 millioner dollar i Texas, ikke ga den avkastningen man hadde håpt på. Beto O’Rourke satset alt, og tapte, med flagget til topps.

04:42: Det blir kontrastenes aften. Demokratene har en god dag i Huset, men en veldig dårlig dag i senatet.

Når kvelden er omme kommer nok partene til å fokusere på der de har hatt fremgang. Republikanerne har helt klart tapt en del av valget, når man ser at de har tapt kontrollen i huset. Samtidig holder de god stand i en del viktige guvernørvalg, og ser ut til å kunne øke stort i senatet.

Med bare en middels god kveld i senatet på de resterende valgene, så vil republikanerne  kunne være mer eller mindre sikret  senatmajoritet i fire år, siden demokratenes pickup-muligheter i 2020 er begrensede.

04:15: FiveThirtyEight har called Texas for Ted Cruz.

Det er kontrastfylte resultater som kommer inn delstat for delstat, distrikt for distrikt. Marginene varierer fra neglebitere i seter meningsmålingene forutså store marginer, mens flere valg som var forutsett som neglebitere har store marginer.

Uavhengig av utfallet i dag, så ser det ut som at meningsmålerne fortsatt sliter på delstatsnivå i en rekke områder, jfr analysen publisert i går.

Fortsatt mye snacks å se frem til utover natten. Vi har lenge igjen.

03:45: Demokratene har en god kveld i guvernørvalgene. Det ser ut som at den blå muren nord i midtvesten holder stand, og at flere republikanske guvernørerseter flippes fra rødt til blått. Blir spennende å følge disse utover kvelden.

03:36: Fox «called» at demokratene tar huset. De har ikke snakket om margin enda, da det er jevnt i mange distrikter, men dette betyr at demokratene får en rekke verktøy de kan bruke mot presidenten, blant annet subpoena-makt.

03:15: Mike Braun (R) vinner Indiana. Donnelly (D) taper, og ifølge exit polls kan hans stemme mot Kavanaugh for en måned siden ha blitt tungen på vektskålen.

Forøvrig ser det ut som en pinlig bommert for meningsmålerne.

03:12: Menendez (D) har blitt «called» i New Jersey. Ser ut som at marginen er LANGT under det man burde forvente av en av de mest demokratiske delstatene i landet.

CNN har «called» at Manchin (D) vinner gjenvalg i West Virginia, som er en viktig «hold» for demokratene. Manchin er en moderat demokrat, som stemte for Trumps høyesterettsdommere, som eneste demokrat. Dette er trolig det som har reddet gjenvalg for Manchin.

03:06: Man kan forøvrig nevne at det har skjedd et stort skifte i FiveThirtyEights løpende analyse av sjansene for å vinne Huset. Fra 93-95% sjanse for demokratene, er den falt til mellom 50% og 56%.

Senatet er nå >95% for republikanerne.

Blackburn (R) fullstendig knuser Bredesen i Tennessee. Dette kan fort bli en voldsom skrell for meningsmålerne, sammen med Indiana.

02:56: Det skjer gode ting i Florida,sett fra republikanernes side. Det kan se ut som en typisk Scott seier, men fortsatt for tidlig å si noe. Tar republikanerne dette senatsetet, og holder guvernørstolen, er det kveldens første jubelrop i Det Hvite Hus.

02:51: Viktig oppdatering. Andy Barr (R) VINNER i Kentuckys 6. distrikt, med 3% av stemmene. Mine kontakter på innsiden i Kentucky-valgkampen sier at de hadde forventet å vinne dette med minst 5%. Så viktig «hold» for republikanerne, men marginen tilsier at det blir jevnt over hele linja.

02.46: Hvis man skulle «spekulert» litt i noen «outliers», altså lite trolige resultater, som allikevel kunne tenkes å gå inn, slik som f.eks. Beto (D) i Texas, så kan man se til Bob Hugin (R) i New Jersey, og Johns James (R) i Michigan. Blant venner har jeg sagt at man burde følge med på de, for det kan tenkes at det skjer en upset der, slik Wisconsin var for Trump i 2016.

Følg med på disse to. Lite trolig, men moro å se, grunnet de fundamentale svakheten med Menendez (D) i New Jersey, eller de fundamentale styrkene til John James (R) i Michigan.

Bare for moro skyld.

02:37: Det ser ut som om Blackburn (R) sørger for at Tennessee forblir republikansk i senatvalget. Bredesen (D), en moderat demokrat, og tidligere guvernør, forsøkte å kjøre en moderat valgkamp, men ser ut til å gå glipp av en viktig mulighet.

Forøvrig leder republikanerne smått i flere blå stater, men det såpass tidlig i disse løpene at man kan ikke engang drømme om å konkludere.

Men senatet virker å forbli solid i republikanernes hender allerede nå, uavhengig av resten av valget.

Scott (R) leder hårfint over Nelson (D), og «the Panhandle» er solid republikansk, som muligens kan holde stand for de gjenstående stemmene i Miami, men det er veldig usikkert. Ikke noe poeng i å spekulere. Men det er mulig at man ser et «gjennombrudd» den ene eller andre veien mot slutten av kvelden, hvor differansen øker til 1 – 1,5%.

02:33: Demokratene har plukket opp 2 av de 23 setene de trenger for å ta majoriteten, og leder i en rekke republikanske seter, men det er forventet at det blir noen tap for demokratene, blant annet i Minnesota, så de må holde ledelsen inn til mål, før vi kommer videre vestover, for å snakke om en «blue wave». Det blir jevnt.

02:18: Kentucky-6. blir en neglebiter. Barr (R) holder med 2,2% så langt. Resten av stemmene fra 14% av valgkretsene i Fayette (Solid D-fylke) og de fire rurale-fylkene som ikke har rapportert enda, vil avgjøre denne.

I Virginia-7. holder Brat (R) foreløpig stand, med 1%, og 79% av valgkretsene innrapportert.

Hvis disse to holder R, ser det mer lovende ut for republikanernes sjanser.

02:15: Florida blir virkelig en neglebiter. Nå ledet plutselig republikanerne i Florida en kort stund, før det flippet tilbake. Det kan se ut som om det står på valgoppslutning i de mest partisanske distriktene som avgjør dette. Det er ikke så rart at det er jevnt i Florida, når man ser at de fleste valg de siste årene har blitt avgjort med rundt 1% stemmeforskjell.

02:08: CNN ble veldig gira da de første resultatene kom inn fra Dallas, som viste Beto O’Rourke (D) med en 160.000 stemmers ledelse over Ted Cruz (R), et av de dyreste delstatsvalgene noensinne.

Men Dallas gikk 61 – 34 til Clinton i 2016, så det var ikke overraskende. Texas flipper nok ikke i 2018.

02:05: Kveldens største runde med stenging av valglokaler skjer kl. 8pm (20:00) EST. Resultater burde komme inn fortløpende neste timen, som kan gi klare indikasjoner på hvordan det går i flere nøkkelvalg.

Mike Braun leder fortsatt stort i Indiana, med over 110.000 stemmer. Det spørs om Donnelly klarer å hente dette inn i de urbane delene av Indiana. Mange nøler nok med å «call» denne for Braun, siden det trolig blir jevnt mot slutten, men det lover meget godt for republikanernes første pickup i senatet, som kan bety at begge partier kan stå igjen som «vinnere» på hver sin måte, i ulike valg. Hvem som blir den største vinneren gjenstår å se. Vi har en lang natt foran oss.

01:48: Virginias 10. distrikt ser ut til å bli kveldens første tap for republikanerne, og da også kveldens første bekreftede «pickup» for demokratene. Wexton (D) ser ut til å vinne dette nøkkelvalget, som sto som «Lead D» hos flere før valget.De første tallene er kommet inn flere nøkkelvalg. Kentuckys 6. distrikt, mellom Barr (R) og McGrath (D), har av mange blitt sett på som som en «bellwether», eller »ledesau», i forhold til hvordan det vil gå med resten av landet, og senatutvalget i Indiana, mellom Braun (R) og Donnelly (D).

01:38: Tidlige resultater som tikker inn over hele linja. Demokratene har grunn til optimisme i delstater som Virginia, Kentuckys (6. distrikt), og Florida. Indiana holder foreløpig sterkt for republikanerne, men de tidligere resultatene peker på at demokratene kommer til å ha en ihvertfall middels god kveld.

01:30: I et annet viktig republikansk sete i kampen om flertallet i Huset, Virginias 7. distrikt, leder Spanbenger (D) over Brat (R) med 2%, etter at 13% av stemmestedene er innrapportert.

01:25: Med 41% av stemmene leder McGrath (D) med 6% over republikaner Barr. Hvis dette holder inn kan det se ut som en meget god kveld for demokratene. Ikke grunn til panikk for Barr enda, siden de fleste sterke resultatene for demokraten kommer fra Fayette og Franklin, som er «Hard D» fylker i Kentucky. Det blir spennende når «rural» fylker rapporterer mer.

01:08: Det kan se ut som om det blir en neglebiter i Florida foreløpig. Nelson (D) ørlite foran Scott (R), mens Gillum (D) leder hårfint over DeSantis (R) i guvernørvalget.

01:02: Bernie Sanders er regnet som forventet vinner i Vermont. Ingen stor overraskelse. Rick Scott Leder med 6% med 3% av stemmene innrapportert. Altfor tidlig å spå noe i Florida.

Kl 00:53:Første prosjekterte vinner finner vi i Kentucky-5. Ingen store overraskelser. Et solid republikansk distrikt. Rogers (R) over Stepp (D).

Kl 00:48: Flere resultater er på vei inn, og det er nå helt likt med ca 1% av stemmene i Kentucky-6. 49-49 mellom Barr og McGrath med 10500 stemmer.

I Indiana holder Braun ledelsen over Donnelly, som presterer langt under resultatene i 2012. Det er verdt å merke seg at den republikanske motkandidaten i 2012 kom med flere klønete uttalelser på tampen av kampanjen, og senket med det vinnersjansene sine.

Meget tidlige resultater viser Barr lede 59 – 40 over McGrath, som kan være lovende for republikanernes sjanser til å beholde huset. Nøkkelfylker (Counties) å følge nøye med på i det sjette distriktet er; Scott, Harrison, Fleming og Bath. Gjør Barr det bra i disse lover det veldig godt for republikanerne.

I Indiana leder Braun 62,4 mot 33,3 og presterer langt bedre enn sin republikanske forgjenger i flere distrikter. For tidlige å si noe enda, men det lover foreløpig godt for Braun, som eventuelt blir en viktig pickup for republikanerne.

 

 

 

 

 

 

 

 


Del saken
 • 22
 •  
 •  
 •  
  22
  Shares
 • 22
 •  
 •  
annonse

Les også: