annonse
annonse

Aps Anniken Huitfeldt mener Norge er i ferd med å få et svekket abortrykte i utlandet og ber regjeringen kompensere med mer abortstøtte internasjonalt.

I en opphetet og syrlig ordveksling i Stortingets spørretime onsdag utfordret Huitfeldt utviklingsminister Nikolai Astrup (H) på abortspørsmålet.

Hun viste til at nettstedet EU Observer har tolket statsminister Erna Solbergs (H) åpning for å endre abortloven som at Norge beveger seg bort fra liberale verdier.

annonse
– Mindre tydelig stemme

Huitfeldt trakk også fram at Norge var bakpå med støtte da Nederland mobiliserte for å kompensere for USAs kutt i støtten til organisasjoner som driver abortveiledning i utviklingsland, og at Norge heller ikke deltok på den nederlandske mobiliseringskonferansen. Hun pekte også på at regjeringen i sine første år kuttet i støtten til FNs befolkningsfond, som blant annet driver med abort og prevensjon.

– Hvorfor har Norge med denne regjeringen ved roret blitt en mindre tydelig stemme for kvinners rettigheter, spurte Huitfeldt.

– Meget spesielt

En tydelig irritert Astrup svarte at det ikke er sant at støtten er redusert. Verken økonomisk eller prioriteringsmessig.

annonse

– Det at vi ikke var til stede på én konferanse, betyr ikke at vi ikke er opptatt av dette temaet. Representanten har tatt opp dette spørsmålet gang på gang på gang som om Norge ikke er opptatt av kvinners rettigheter i utviklingsland, og det finner jeg meget spesielt, sa Astrup.

Til NTB i etterkant presiserer Astrup at barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) var til stede på den nederlandske konferansen, men at utenriksministeren ikke var det.

Astrup pekte på at regjeringen i 2016 sa de ville trappe opp støtten til FNs befolkningsfond med 700 millioner kroner, hvorav en tredel går til familieplanlegging, og at de var på god vei til å nå målet. Støtten økes også kraftig i 2019-budsjettet i forbindelse med regjeringens varslede «kvinnemilliard», sier Astrup til NTB.

Regjeringen tar også opp temaet i alle sammenhenger og fora internasjonalt, understreket statsråden til Stortinget.

– Må kompensere

Huitfeldt repliserte at Norge nå bør gjøre mer internasjonalt for å støtte kvinners rett til abort for å «kompensere» for inntrykket regjeringen gir om at den norske abortloven er truet.

– Jeg er enig i at opposisjonen nå skaper et inntrykk av at abortloven er truet i Norge, og at det også sprer seg internasjonalt er selvsagt uheldig, svarte Astrup.

Astrup sier til NTB at han ikke er enig i at Norge har fått et dårlig abortrenomme internasjonalt.

– Det er ikke tvil om at Norge er et av de mest offensive landene i verden for denne agendaen. I går arrangerte vi en bistandskonferanse om dette i Oslo, og da fikk vi tvert om ros fra både andre land og FN for vår fremoverlente holdning i disse spørsmålene, sier utviklingsministeren.

annonse

(©NTB)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon