Fra en propalestinsk støttemarkering i Trondheim i 2015. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

I en palestinsk skolebok som blant annet omtaler helters betydning for den nasjonale stoltheten, hylles terrorister og militante islamister. Dette rapporteres i Jerusalem Post, og er også gjengitt hos MIFF.

annonse

Itamar Marcus leder Palestinian Media Watch, og forteller i et leserinnlegg i avisen at det ikke er første gangen palestinske skolebøker blir kritisert, men at de nye bøkene er blant de verste man har sett. Spesielt et kapittel peker seg ut som spesielt problematisk i sin hyllest av terrorister.

– PAs skolebøker er blitt kritisert helt siden Palestinian Media Watch skrev sin første analyse av dem i 1998, og de nyeste bøkene er faktisk noen av de verste. Det er spesielt et kapittel som skiller seg ut i hyllest av terrorisme. Dette kapitlet, som finnes i den arabiske språkboken for femteklasse fra 2017, gir deg en forståelse av PA-lederskapets dypt forskrudde verdier, skriver Marcus i sitt leserinnlegg i Jerusalem Post.

Kapitlet i skoleboken begynner med å konstatere at helter spiller en stor rolle for nasjonal identitet og stolthet. Videre heter det at man synger sanger om heltene, og oppkaller barn og steder etter dem. Etterhvert presenteres barna for en liste over palestinske «helter», og det er her det går galt.

– Det er ti muslimske militante fra det 21. århundre på listen. Og det kanskje verste navnet på listen av rollemodeller er massemorderen Dalal Mughrabi, skriver Itamar Marcus.

annonse
annonse

Mughrabi ledet i 1978 en gruppe terrorister som angrep og kapret en buss i Israel. 25 voksne og 12 barn ble drept i angrepet, men Mughrabi blir fremstilt som en helt til etterfølgelse for palestinske skolebarn. Terroristen døde selv under angrepet.

– Disse heltene er nasjonens krone, de er symbolet på dens herlighet, de er de beste av de beste, de beste av edle mennesker, står det i skoleboken.

Barna blir lært at deres fremste eksempler til etterfølgelse er massemordere, som dør fryktløse som «martyrer». Mot slutten av kapittelet lærer barna å hylle disse «heltene», og å forakte «feigingene».

Itamar Marcus skriver at denne hyllesten av Mughrabi ikke er et isolert tilfelle, men at det kun er en del i en kult-lignende tilbedelse av terroristen, i regi av de palestinske selvstyremyndighetene. Det palestinske utdanningsdepartementet har oppkalt fem skoler etter den døde terroristen. Denne tilbedelse er ifølge Marcus del av et fordervet verdisystem som palestinske myndigheter har indoktrinert barn med siden 1994.

– Det er ikke overraskende at så mange palestinske terrorister de siste årene har vært tenåringer, inkludert han som drepte den israelsk-amerikanske firebarnsfaren Ari Fuld. The palestinske lederskapet har spredt sitt «drep en israeler – bli en helt»-budskap i flere tiår. Etter resultatet å dømme er det tydelig at palestinske barn har latt seg påvirke, skriver Marcus.

Fakta: Norge leder Giverlandsgruppa for Palestina, og i 2016 ga Utenriksdepartementet 685 millioner kroner i bistand til Palestina. 235 millioner av disse gikk til direkte budsjettstøtte til de palestinske selvstyremyndighetene (PA).

Kilde: Norad

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.