Storbritannias innenriksminister Sajid Javid forlater Home Offices hovedkvarter i det sentrale London i april i år. Foto: AFP PHOTO / Ben STANSALL
annonse
annonse

Storbritannias innenriksminister Sajid Javid har instruert politiet i landets hovedstad om å øke frekvensen på tilfeldige kontroller av mistenkelig personer på gaten, for få kontroll på den eskalerende knivvolden i byen. Etter fem fatale knivepisoder på mindre enn en uke, slår innenriksministeren alarm og ber politiet om å benytte seg av alle sine krefter. Dette rapporterer Evening Standard.

Innenriksdepartementet Home Office har offentliggjort detaljer fra en telefonssamtale mellom den konservative innenriksministeren Sajid Javid og sjefen for Londons Metropolitan Police, Cressida Dick onsdag kveld.

– Ved siden av vår tøffe håndhevelse av loven vi vi ikke gi opp på vårt arbeid for å forhindre at unge mennesker blir dratt inn i knivkriminalitet til å begynne med. Men vi må trappe opp politiresponsen for å få situasjonen under kontroll slik at disse tiltakene har tid til å virke, skal Javid ha sagt til politissjefen i telefon.

annonse

Sajid Javid avbrøt sin reise til USA, der han etter planen skal diskutere hvordan man takler overgrep mot barn med sosiale medier og techgiganter, fordi han ble nødt til å instruere politiet om å iverksette tiltak etter den dramatiske kriminalitetsutviklingen. På mindre enn en uke ble fem mennesker knivstukket til døde i den britiske hovedstaden, tre av dem var tenåringer.

Innenriksminister Javid har understreket at tilfeldige kontroller av folk i gatene må gjennomføres, dersom det kan hjelpe på den destruktive utviklingen.

– Dersom «stop og søk» betyr at liv kan bli reddet i de miljøene som er hardest rammet, så klart, det er veldig bra, sa Javid under en politikonferanse i september.

annonse

Politikontrollene ble redusert i 2014, av daværende innenriksminister Theresa May, etter press fra venstrevridde aktivister som hevdet at praksisen først og fremst ble benyttet mot svarte menn, og at dette var rasisme.

I Norge har politiet også blitt beskyldt for såkalt «rasistisk profilering», etter å ha foretatt politikontroller av mistenkelige personer i det offentlige rom. En politibetjent fortalte Resett i våres at disse beskyldningen er grunnløse og ødeleggende for politiets arbeid.

– Det stemmer ikke at vi plukker ut og visiterer folk bare på grunn av hudfarge. Men det er nok riktig at det er overveiende mange med minoritetsbakgrunn i de tyngst belastede områdene og i de gjengene der det forekommer kriminalitet, men det beror jo absolutt ikke på politiet. Er man lovlydig, men velger å oppholde seg på slike steder og vanke i slike miljøer, så kan man ikke utelukke at politiet vil undersøke en. Hvis vi ikke hadde gjort det, så hadde vi ikke gjort jobben vår, slo betjenten fast.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon