USAs nye midlertidige justisminister Matt Whitaker ses på som lojal til Donald Trump. Foto: AP / NTB scanpix.

Donald Trumps rådgiver Kellyanne Conway bekrefter at Russland-etterforskningen vil fortsette, selv om at justisminister Jeff Sessions fikk sparken.

annonse

Mens opptellingen av stemmene fra det amerikanske mellomvalget fortsatt pågikk, kunngjorde Sessions onsdag at han hadde blitt avskjediget av presidenten.

Matthew G. Whitaker, som inntil nå har vært Sessions’ stabssjef, overtar som fungerende justisminister inntil videre. Dermed får han trolig også overoppsynet med Muellers gransking.

Utnevnelsen utløste raskt bekymring for etterforskningen, siden Whitaker tidligere har vært svært kritisk til Mueller.

– Rosenstein blir

En lang rekke demokrater og flere republikanske senatorer har krevd at Russland-etterforskningen må få fortsette. Torsdag bekreftet Det hvite hus at etterforskningen ikke avbrytes.

– Mueller-etterforskningen vil fortsette, sier Trumps rådgiver Kellyanne Conway i et intervju med Fox News.

Hun innrømmet samtidig at sparkingen av Sessions hadde vært på vei lenge, og at forholdet hans til presidenten var skjørt.

Conway understreket samtidig at visejustisminister Rod Rosenstein, som det har blitt spekulert på om også vil miste jobben, vil bli sittende.

– Jeg synes det er veldig prisverdig og verdt å merke seg at presidenten ønsker at dette skal fortsette, sier hun.

Russlands rolle

Muellers hovedoppgave er å undersøke anklagene om at Trump-medarbeidere samarbeidet med russiske myndigheter før presidentvalget i 2016.

Amerikanske etterretningsorganisasjoner mener Russland sto bak en kampanje for å hjelpe Trump og undergrave valgkampen til Hillary Clinton. Trump-medarbeidere er blitt mistenkt for samarbeid med russerne, noe Trump gjentatte ganger har avvist.

Men Mueller etterforsker også økonomisk kriminalitet begått av folk som jobbet for Trump i valgkampen – i tillegg til mistanker om andre typer forbrytelser. Whitaker har tidligere hevdet at omfanget av etterforskningen burde begrenses – og at Mueller ikke må få anledning til å etterforske Trumps personlige økonomi.

Trumps selvangivelse

Trump må uansett forvente å få søkelyset rettet mot sin personlige økonomi etter at Demokratene i mellomvalget sikret seg flertallet i Representantenes hus. Opposisjonspartiet har dermed mulighet til å starte nye granskinger og å kreve å få dokumenter utlevert.

Blant annet kan de kreve å få tilgang til Trumps selvangivelse, som han så langt har nektet å offentliggjøre.

Ikke bare Demokratene, men også flere amerikanske jurister reagerer sterkt på utnevnelsen av Whitaker som fungerende justisminister. Professor Laurence Tribe ved Harvard-universitetet mener utnevnelsen i seg selv kan være grunn til å stille Trump for riksrett.

Tribe skriver på Twitter at Whitaker risikerer å bli en medsammensvoren i et kriminelt forsøk på å hindre en etterforskning.

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.