USAs nye midlertidige justisminister Matt Whitaker ses på som lojal til Donald Trump. Foto: AP / NTB scanpix.
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Donald Trumps rådgiver Kellyanne Conway bekrefter at Russland-etterforskningen vil fortsette, selv om at justisminister Jeff Sessions fikk sparken.

Mens opptellingen av stemmene fra det amerikanske mellomvalget fortsatt pågikk, kunngjorde Sessions onsdag at han hadde blitt avskjediget av presidenten.

Matthew G. Whitaker, som inntil nå har vært Sessions’ stabssjef, overtar som fungerende justisminister inntil videre. Dermed får han trolig også overoppsynet med Muellers gransking.

Utnevnelsen utløste raskt bekymring for etterforskningen, siden Whitaker tidligere har vært svært kritisk til Mueller.

– Rosenstein blir

En lang rekke demokrater og flere republikanske senatorer har krevd at Russland-etterforskningen må få fortsette. Torsdag bekreftet Det hvite hus at etterforskningen ikke avbrytes.

– Mueller-etterforskningen vil fortsette, sier Trumps rådgiver Kellyanne Conway i et intervju med Fox News.

Hun innrømmet samtidig at sparkingen av Sessions hadde vært på vei lenge, og at forholdet hans til presidenten var skjørt.

Conway understreket samtidig at visejustisminister Rod Rosenstein, som det har blitt spekulert på om også vil miste jobben, vil bli sittende.

– Jeg synes det er veldig prisverdig og verdt å merke seg at presidenten ønsker at dette skal fortsette, sier hun.

Russlands rolle

Muellers hovedoppgave er å undersøke anklagene om at Trump-medarbeidere samarbeidet med russiske myndigheter før presidentvalget i 2016.

Amerikanske etterretningsorganisasjoner mener Russland sto bak en kampanje for å hjelpe Trump og undergrave valgkampen til Hillary Clinton. Trump-medarbeidere er blitt mistenkt for samarbeid med russerne, noe Trump gjentatte ganger har avvist.

Men Mueller etterforsker også økonomisk kriminalitet begått av folk som jobbet for Trump i valgkampen – i tillegg til mistanker om andre typer forbrytelser. Whitaker har tidligere hevdet at omfanget av etterforskningen burde begrenses – og at Mueller ikke må få anledning til å etterforske Trumps personlige økonomi.

Trumps selvangivelse

Trump må uansett forvente å få søkelyset rettet mot sin personlige økonomi etter at Demokratene i mellomvalget sikret seg flertallet i Representantenes hus. Opposisjonspartiet har dermed mulighet til å starte nye granskinger og å kreve å få dokumenter utlevert.

Blant annet kan de kreve å få tilgang til Trumps selvangivelse, som han så langt har nektet å offentliggjøre.

Ikke bare Demokratene, men også flere amerikanske jurister reagerer sterkt på utnevnelsen av Whitaker som fungerende justisminister. Professor Laurence Tribe ved Harvard-universitetet mener utnevnelsen i seg selv kan være grunn til å stille Trump for riksrett.

Tribe skriver på Twitter at Whitaker risikerer å bli en medsammensvoren i et kriminelt forsøk på å hindre en etterforskning.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]