Folk begynner å få nok av Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: REUTERS/Philippe Wojazer
Del saken
 • 464
 •  
 •  

Jødiske borgere i Frankrike reagerer med sinne og vantro over at president Emmanuel Macron på lørdag skal hedre nazikollaboratør og marskalk Philippe Pétain, som autoriserte deportasjonen av titusenvis av jøder til nazistenes dødsleirer under den tyske okkupasjonen under andre verdenskrig. Dette rapporterer AP.

annonse

Annonse

Marskalk Petain er en av syv andre militære ledere som skal hedres ved en seremoni ved Napoleons grav på lørdag, for å markere begynnelsen på slutten av første verdenskrig.

Pétain ledet den franske hæren til seier under den første verdenskrigen i Verdun i 1916, men ble senere beryktet, og dømt for forræderi, på grunn av sitt lederskap og sin rolle i det nazi-sanksjonerte Vichy-regimet i Frankrike under andre verdenskrig.

annonse

Annonse

Da nazistene i 1940 sikret seg kontrollen over Frankrike, tok de offisielt over styringen av det nordlige og vestlige Frankrike, inklusive Paris. De resterende delene av landet ble organisert i en vassalstat kjent som Vichy-regimet, som var formelt nøytral, men likevel i all vesentlighet underlagt tysk, nazistisk kontroll, med en moderisk, antisemittisk politikk. Philippe Pétain ble utpekt av nazistene til å lede Vichy-Frankrike.

annonse

Annonse

Nylig uttalte president Emmanuel Macron at han likevel anser Pétain som verdig å bli hedret i en offisiell seremoni.

– Marskalk Pétain var også en stor soldat under første verdenskrig, selv om han fattet fatale beslutninger under andre verdenskrig. Jeg anser det for å være legitimt at vi hedrer marskalkene som ledet vår hær til seier, sa presidenten.

I en uttalelse sier lederen av Crif, som er Frankrikes ledende jødiske organisasjon, at han er sjokkert over Macrons beslutning.

– Det eneste vi husker om Philippe Pétain er at han ble, i det franske folks navn, erklært en nasjonal skam under sin rettssak i juli 1945. Jeg er sjokkert over at vi kan hedre en mann, og dette må huskes, som i egen person var ansvarlig for deportasjonen av jøder fra Frankrike, sier Crif-leder Francis Kalifat.

annonse

Annonse

Frankrikes deltagelse og ansvar for Holocaust har lenge vært et sensitivt og omstridt tema i landet, og ble først anerkjent av president Jacques Chirac i 1995.


Del saken
 • 464
 •  
 •  
 •  
  464
  Shares
 • 464
 •  
 •  
annonse

Les også: