Folk begynner å få nok av Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: REUTERS/Philippe Wojazer
Del saken
 • 464
 •  
 •  
 •  
 •  

Jødiske borgere i Frankrike reagerer med sinne og vantro over at president Emmanuel Macron på lørdag skal hedre nazikollaboratør og marskalk Philippe Pétain, som autoriserte deportasjonen av titusenvis av jøder til nazistenes dødsleirer under den tyske okkupasjonen under andre verdenskrig. Dette rapporterer AP.

Marskalk Petain er en av syv andre militære ledere som skal hedres ved en seremoni ved Napoleons grav på lørdag, for å markere begynnelsen på slutten av første verdenskrig.

Pétain ledet den franske hæren til seier under den første verdenskrigen i Verdun i 1916, men ble senere beryktet, og dømt for forræderi, på grunn av sitt lederskap og sin rolle i det nazi-sanksjonerte Vichy-regimet i Frankrike under andre verdenskrig.

Da nazistene i 1940 sikret seg kontrollen over Frankrike, tok de offisielt over styringen av det nordlige og vestlige Frankrike, inklusive Paris. De resterende delene av landet ble organisert i en vassalstat kjent som Vichy-regimet, som var formelt nøytral, men likevel i all vesentlighet underlagt tysk, nazistisk kontroll, med en moderisk, antisemittisk politikk. Philippe Pétain ble utpekt av nazistene til å lede Vichy-Frankrike.

Nylig uttalte president Emmanuel Macron at han likevel anser Pétain som verdig å bli hedret i en offisiell seremoni.

– Marskalk Pétain var også en stor soldat under første verdenskrig, selv om han fattet fatale beslutninger under andre verdenskrig. Jeg anser det for å være legitimt at vi hedrer marskalkene som ledet vår hær til seier, sa presidenten.

I en uttalelse sier lederen av Crif, som er Frankrikes ledende jødiske organisasjon, at han er sjokkert over Macrons beslutning.

– Det eneste vi husker om Philippe Pétain er at han ble, i det franske folks navn, erklært en nasjonal skam under sin rettssak i juli 1945. Jeg er sjokkert over at vi kan hedre en mann, og dette må huskes, som i egen person var ansvarlig for deportasjonen av jøder fra Frankrike, sier Crif-leder Francis Kalifat.

Frankrikes deltagelse og ansvar for Holocaust har lenge vært et sensitivt og omstridt tema i landet, og ble først anerkjent av president Jacques Chirac i 1995.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 464
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]