Fregatten KNM Helge Ingstad er evakuert og står i fare for synke etter en kollisjon med en tankbåt ved Stureterminalen i Øygarden. Alle i fregatten en evakuert. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Del saken
 • 472
 •  
 •  

Det sies at man ikke alltid skal tro hva en leser i avisen, men sannelig er det mye morsomt å lese også. I dag var det våre kollegaer og konkurrenter i Nettavisen.no som først frambrakte latterbrølet som sannsynligvis slo inn på «seismografen i Bergen», som det så treffende sies i Flåklypafilmen.

annonse

Annonse

Nettavisens overskrift

Årsaken til vår munterhet er at Nettavisen melder at fregatten KNM Helge Ingstad, det havarerte norske krigskipet som i øyeblikket klamrer seg til Sotras kystlinje, ikke var forsikret.  Nå når vi vet at kollisjonen mellom fregatten og tankskipet ikke endte med tap av liv og kun lettere personskader, er det forløsende å kunne le litt.

Men tro bare ikke at Nettavisen var alene om forsikringsspørsmålet. Også TV2 som siterer NRK kan fortelle at fregatten ikke var forsikret.

annonse

Annonse

Mens latteren ennå sitter løst, lurer vi på hvem i denne verden som ville forsikre et krigskip. Hvor lang ville listen være av påtenkte tilfeller hvor forsikringen ikke var gyldig. «Force Majeure», som det også kalles, beskriver i de fleste kontrakter når en kontrakt ikke gjelder. Vi mistenker at listen ville vært lang.

annonse

Annonse

«Force majeure» er en vanlig klausul i kontrakter som i utgangspunktet løser en eller begge parter fra ansvar for mislighold når en ekstraordinær hendelse eller omstendigheter utenfor partenes kontroll, som flom, krig, opprør og naturkatastrofer hindrer en eller begge parter i å gjennomføre avtalen»

For norske krigsskip og annet forsvarmateriell, som en med trygghet kan si har et bruksområde som vil medføre høy risiko for mislighold av en eventuell forsikringsavtale, er ikke forsikret hos et eksternt selskap. Forsvaret v/Staten står som selvassurandør og det betyr at kostnadene ved fornyelse eller erstatning av materiell i det lang løp betales av skattebetalerne.

Og det blir nok også det billigste for oss. For større spredning av risikoen enn å fordele den på samtlige norske skatteytere, skal de fleste forsikringsselskaper gjøre godt for å matche. Selv Nettavisen er jo faktisk med å forsikre Forsvaret.

Vi venter i spenning på neste «avsløring» fra MSM.

annonse

Annonse


Del saken
 • 472
 •  
 •  
 •  
  472
  Shares
 • 472
 •  
 •  
annonse

Les også: