Arfan Qadeer Bhatti (t.h.) og hans advokat John Christian Elden ankommer Oslo tingrett. Bhatti mener seg urettmessig forfulgt av politiet, og møter staten ved Justis- og beredskapsdepartementet i retten. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Del saken
 • 496
 •  
 •  
 •  
 •  

Staten er dømt til å gi den kjente islamisten Arfan Bhatti nærmere 120.000 kroner i erstatning og sakskostnader.

I rettssaken i Oslo tingrett hevdet Bhatti seg urettmessig forfulgt av politiet og PST og saksøkte staten med krav om oppreisning og flere millioner i erstatning for livslang tapt arbeidsfortjeneste.

Bhatti er nå tilkjent 47.600 kroner i oppreisningserstatning og 70.245 kroner i sakskostnader, men retten mente ikke han hadde krav på erstatning for tapt arbeidsfortjeneste.

– Han er godt fornøyd med at staten er dømt. Det var prinsipielt viktig at han ikke skal behandles annerledes enn andre som har sittet uskyldig fengslet. Vi noterer at han ikke får dekket tapt arbeidsfortjeneste, og vil vurdere det. Viktigst er imidlertid at han vant fram, skriver Bhattis forsvarer John Christian Elden i en SMS til NTB.

Den 41 år gamle islamisten er straffedømt flere ganger for trusler, utpressing og vold, men er også frikjent i flere saker, blant annet for terrorplanlegging.

– Ikke sannsynliggjort

Bhatti framla i retten erklæringer fra flere arbeidsgivere, hvor det fremgår at arbeidsforholdet ble avsluttet som følge av at Bhattis fortid skapte negative reaksjoner hos kundene.

Retten påpeker at dette også kan skyldes sakene hvor han faktisk ble domfelt.

– Basert på bevisførselen finner retten det ikke sannsynliggjort at Bhatti har lidt noe inntektstap som kan tilbakeføres til den delen av siktelsen som endte med frifinnelse. Erstatningskravet tas derfor ikke til følge, skriver tingretten i sin dom.

110 døgn

Retten mente imidlertid at Bhatti hadde krav på 44.000 kroner i oppreisning for deler av en varetektsfengsling i perioden 2006–2009. Bhatti var siktet for flere forhold, og ble til slutt dømt til to års fengsel.

Samtidig ble han frikjent for flere alvorlige tiltalepunkter, som planlegging og trusler om terrorhandling, drapsforsøk og forbund for å begå ran.

Retten kom til at han satt fengslet 110 døgn for lenge som følge av en utsettelse i behandlingen av saken i lagmannsretten.

– Ved denne vurderingen har retten lagt særlig vekt på at lagmannsretten måtte utsette saken fordi påtalemyndigheten ikke kunne stille med en habil aktor. Denne utsettelsen medførte at varetektstiden ble forlenget med nærmere fire måneder, og retten mener dette ikke er en påregnelig følge av strafforfølgningen som Bhatti står nærmest til å bære risikoen for, heter det i dommen.

3.600 kroner

Bhatti krevde også erstatning for en pågripelse og varetektsfengsling i 2012. Han var siktet for overtredelse av våpenloven, men saken ble henlagt og Bhatti ble løslatt etter en drøy måned.

Han fremmet et krav på 19.500 kroner for hele varetektsperioden, men retten tilkjente ham bare 3.600 kroner for de siste ni dagene i fengslingsperioden.

«Etter rettens vurdering har Bhatti gjennom sin egen atferd gitt foranledning til etterforskningstiltak og varetektsfengsling», slås det fast i dommen.

[email protected]

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 496
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]