I fjor deltok tusenvis av nasjonalister under den såkalte uavhengighetsmarsjen i Warszawa. I år setter byens myndigheter foten ned og forbyr arrangementet. Arkivfoto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix
annonse

Myndighetene i Warszawa har bestemt seg for å nekte nasjonalister og demonstranter fra ytre høyre å marsjere i byen på Polens uavhengighetsdag.

annonse

– Warszawa har lidd nok under aggressiv nasjonalisme, sier ordfører Hanna Gronkiewicz-Waltz om beslutningen om å stanse marsjen som var planlagt på søndag.

annonse

Hun sier bekymringer rundt sikkerheten også bidro til avgjørelsen. Politiet kunne ikke garantere at de ville ha nok mannskap tilgjengelig i forbindelse med marsjen.

I fjor skapte det store reaksjoner da deltakere i «uavhengighetsmarsjen» ropte rasistiske ukvemsord og bar rasistiske bannere. Ytre høyre-bevegelsen ONR – Den nasjonal radikale leiren – er en av arrangørene. I 2017 deltok rundt 60.000 personer.

Polens nasjonalkonservative regjering svarer på ordførerens avgjørelse med å si at den vil arrangere en alternativ marsj, der president Andrzej Duda skal delta.

annonse
annonse

Polen feirer at det er 100 år siden landet ble gjenopprettet som selvstendig stat i 1918. Mellom 1772 og 1795 ble landet stykket opp og innlemmet i Prøysen, Russland og Østerrike-Ungarn i tre omganger. Etter den tredje delingen av Polen opphørte landet å eksistere som egen stat, før det altså gjenoppsto etter drøyt 120 år.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.