Fra SDs valgvake i Stockholm. Foto: Anders Wiklund / TT

Aktor Lena-Marie Bergström har to ganger tiltalt SD-politikere for såkalt «hets mot folkgrupp». SVT rapporterte nylig at Bergström har delt en video på Facebook der Sverigedemokraterna sammenlignes med Nazi-Tyskland.

annonse

Torsdag rapporterte Resett om SDs gruppe leder i kommunestyret i Karlskrona, Christopher Larsson, som tiltales for hets mot muslimer etter å utrykket seg kritisk til islams lære og til bønnerop. I februar 2014 ble en annen SD-politiker ved navn Michael Hess dømt i tingretten for samme type lovbrudd, men ble senere løslatt av hovretten, Sveriges motsvarighet til den norske lagmannsretten. I begge disse tilfellene var det Lena-Marie Bergström som tok ut tiltale på vegne av svenske påtalemyndigheter.

Bergström har benyttet sin private profil på Facebook til å dele materiale fra den SD-kritiske Facebooksiden «SD är lika med rasister», en side med 55 000 følgere. Advokaten delte en film der SDs «propaganda» og Nazi-Tyskland blir sammenlignet.

Bergström hevder selv at hun ikke har oppfattet at avsenderen av filmen er en SD-kritisk gruppe.

– Jeg har delt en film om Holocaust, men har ikke oppfattet at den har en avsender som kritiserer Sverigedemokraterna. I så fall ber jeg om unnskyldning for det, sier Bergström til SVT.

annonse
annonse

Hun hevder videre at hun er motstander av rasisme og at dette er forenelig med hennes yrkesarbeid, men at hun ikke er interessert i partipolitikk.

Tiltale Christopher Larsson på sin side mener at hans tiltale dreier seg om politisk forfølgelse.

– At hun dessuten sprer den her sortens filmer privat er i grunnen en trussel mot rettssikkerheten. Vi har en aktor som helt åpenbart utnytter sin yrkesrolle for å drive politiske kampanjer. Det er pinlig, sier Larsson.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.