Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa. Foto: Scanpix
Del saken
 • 174
 •  
 •  
 •  
 •  

Den sørafrikanske regjeringen har lansert en nettside der unge kan registrere seg som arbeidssøkende. Det er imidlertid et sentralt krav: Man får ikke registrere seg dersom man er hvit. Dette rapporterer RT.

Nettsiden YES (Youth Employment Service) skal hjelpe unge sørafrikanere som har vært arbeidsløse i mer enn et halvt år, med å skaffe seg jobb. Programmet er en del av den Nasjonale utviklingsplanen 2030, som har som målsetting å eliminere fattigdom og redusere ulikhet i løpet av de neste tolv årene.

Kravet for å få registrere seg som arbeidssøkende på nettsiden er at man må være mellom 18 og 34 år, sørafrikansk statsborger – og svart. Initiativet ble lansert av president Cyril Ramaphosa i mars, og får nå kraftig kritikk fra fagforbundet Solidarity.

– Det er som om presidenten sier til hvite arbeidssøkende: «Dere er ikke velkomne og får klare dere på egen hånd», sier Paul Mauritz, som er samordner i Solidarity Youth.

Videre konstaterer Mauritz at denne formen for ekskludering av hvite sørafrikanere, kun basert på deres etnisitet, er på vei til å «bli norm» i Sør-Afrika.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 174
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]