Foto: Berit Roald / Scanpix
Del saken
 • 993
 •  
 •  
 •  
 •  

Den venstreradikale samfunnsdebattanten og MDG-politikeren Eivind Trædal er mot slutten av november aktuell med en ny bok. I et intervju med Morgenbladet bekrefter den omstridte Trædal at denne boken blir en slags selvhjelpsbok for den som ønsker å stoppe det han kaller «ytre høyre».

Trædal forteller Morgenbladet at han i boken, som har fått tittelen Hvorfor ytre høyre vinner debatten. Og hvordan vi kan stoppe dem, retter særlig fokus mot nye medier som HRS, Document og Resett.

– Dette er et forsøk på å gå gjennom ytre høyres voldsomme vekst på nettet i Norge. Jeg har særlig fokus på Human Rights Service (HRS), Document og Resett. Ideen sprang egentlig ut av den famøse Dagsnytt 18-debatten i vår. Forlaget Spartacus ringte og lurte på om jeg ville skrive mer om dette, og det hadde jeg jo lyst til. Boken er en slags drøfting av hvordan disse nettsidene, og resten av det man kan kalle et økosystem på nett, er blitt veldig dominerende. Hvilke knep de bruker for å få innpass i offentligheten – og i mine øyne drive en enveis polarisering av ordskiftet både i Norge og internasjonalt, sier den nybakte forfatteren.

Under intervjuet med Morgenbladet hevder Trædal at «ytre høyre» er vanskelig å avgrense, men at «ytterliggående» FrP-politikere som Sylvi Listhaug og Christian Tybring-Gjedde inngår i hans definisjon av begrepet. Videre mener han at «ytre høyre» pakker inn rasismen sin.

– Selvfølgelig er ikke folk direkte rasistiske. De pakker det litt inn. Det har man tusen eksempler på. Så sent som forrige uke hadde vi et eksempel på hvordan flere norske redaktører og politikere måtte vri seg sidelengs for å slippe å si rett ut at den ytterliggående høyre selvfølgelig hadde sagt noe rasistisk om Kamzy Gunaratnam. Selv i et så åpenbart tilfellet så er det litt for skummelt å si r-ordet. Ytre høyre pakker inn hundebæsjen med et bitte lite, tynt lag med silkepapir. Det er jo standardprosedyre i alle land for folk som har meninger som er helt på kanten av det som er akseptabelt. I Norge så har man jo lykkes veldig mye med det, sier Trædal til Morgenbladet.

No-platforming-debatten mener han er en avsporing, og debatten om ytringsfrihet synes han er «ganske uinteressant». Videre påstår han at venstresiden har tatt avstand fra egen ytterfløy.

– Jeg mener også at den no-platforming-debatten ble en avsporing. Det aller største ansvaret ligger hos Høyre og Frp ved å tegne opp mye tydeligere grenser mellom seg selv og disse aktivistmiljøene. Venstresiden har både villig og motvillig tatt avstand fra sin egen ytterfløy i mange tiår, sier Trædal.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 993
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]