Grunnen til at flere enn før fødes med Downs syndrom øker er sammensatt, men trolig handler det om at flere kvinner får barn senere i livet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Antallet levendefødte barn med Downs syndrom øker. Det har det gjort siden 1977.

Mens 9 av 10.000 levendefødte barn hadde Downs i 1970, var tallet 12 av 10.000 i 2017. Totalt kom det til verden 70 levendefødte barn med Downs syndrom i fjor, viser tall fra Medisinsk fødselsregister, skriverDagsavisen.

– Antallet levendefødte barn med Downs syndrom har økt med 30 prosent fra 1970 og fram til i fjor, sier Tilde Broch Østborg, overlege på kvinneklinikken ved Stavanger universitetssjukehus.

Samtidig har også antallet aborter av fostre diagnostisert med Downs syndrom økt. I fjor var antallet aborter 59. I toppåret 2012 ble det registrert 69 aborter.

Østborg sier at grunnen til at fødselstallene øker er sammensatt, men at det trolig handler om at flere kvinner får barn senere i livet, i tillegg til at fostre med Downs uten andre avvik ikke oppdages ved ultralyd i uke 18.

– Vi må huske på at Downs er en relativt sjelden tilstand. Det er kun ett av seks svangerskap som blir avbrutt på bakgrunn av paragraf 2c som har denne diagnosen, og ofte i kombinasjon med andre misdannelser eller avvik. Så bruken av ordet «downsparagrafen» synes jeg er helt misvisende, sier Østborg.

– De resterende avbruddene under denne paragrafen gjelder andre alvorlige kromosomfeil, svære misdannelser i hjerne og sentralnervesystem, alvorlige hjertefeil med mer.

Erna Solberg åpnet tidligere i høst for å endre på abortloven i eventuelle regjeringsforhandlinger med KrF. VG skrev i helgen at Høyre har forberedt konkrete skisser til lovendringer for å komme KrF i møte. Et forslag er å erstatte paragraf 2c med en ny paragraf om at svangerskapet kan avbrytes etter uke tolv «hvis fosteret ikke er levedyktig».

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]