Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Del saken
  • 12
  •  
  •  
  •  
  •  

Konsumprisindeksen steg med 3,1 prosent fra oktober i fjor til oktober i år. Den viktigste årsaken er høyere strømpriser.

Prisene på elektrisitet, inkludert nettleie, var 30,3 prosent høyere i oktober i år enn i oktober i fjor. Videre bidro også prisene på drivstoff, smøremidler og biler til endringen, melder Statistisk sentralbyrå (SSB) fredag.

Prisen på flypriser har imidlertid dempet veksten de siste tolv måneder.

Kjerneinflasjonen, som er konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer, steg 1,6 prosent i samme periode.

Fra september til oktober gikk konsumprisindeksen ned 0,2 prosent. Det er også en nedgang i tolvmånedersveksten fra 3,4 prosent i september til 3,1 prosent i oktober. Hovedårsaken til dette er prisutviklingen på flybilletter, matvarer og elektrisitet.

Matprisene har gått ned med 0,8 prosent fra september til oktober. De siste tolv månedene har matprisene økt med 2,3 prosent.

– Det er ikke uvanlig at matprisene synker fra september til oktober. De siste fem årene har matprisene gått ned med gjennomsnittlig 0,3 prosent i denne perioden. En nedgang på 0,8 prosent er med andre ord større enn ventet, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

(©NTB)

[email protected]

  • 12
  •  
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]