Frankrikes statsminister Édouard Philippe sier antallet hatefulle handlinger rettet mot jøder økte med 69 prosent i løpet av årets første ni måneder. Foto: AP / NTB scanpix.
Del saken
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  

Antisemittiske handlinger har økt med 69 prosent i Frankrike så langt i år. – Vi er ikke ferdig med antisemittisme, sier statsminister Eduoard Philippe.

Statsministeren uttalte på Facebook på årsdagen for de brutale angrepene mot jøder under krystallnatten i Nazi-Tyskland i 1938.

– Enhver aggresjon mot en av våre borgere fordi de er jøder er som et ekko av en ny krystall som knuser, skriver Philippe.

– Hvorfor skal vi i 2018 huske på et så smertefullt minne? Fordi vi er veldig langt unna å være ferdig med antisemittisme, skriver han videre.

Antallet antisemittiske handlinger betegner han som «ubarmhjertig».

Etter et rekordår i 2015 falt antallet antisemittiske handlinger i Frankrike med 58 prosent i 2016, og ned ytterligere sju prosent i fjor. Det var imidlertid en økning i voldelige handlinger mot jøder.

I Facebook-innlegget sitt siterer den franske statsministeren holocaust-overlever og nobelprisvinner Elie Weise.

– Den virkelige faren, min sønn, er likegyldighet. Den franske regjeringen lover å ikke være likegyldig, skriver Philippe.

Franske myndigheter planlegger å stramme inn reglene for hatytringer på nett neste år, blant annet gjennom å legge press på Facebook og andre giganter for å gjøre mer for å fjerne rasistisk og antisemittisk innhold.

Philippe sier regjeringen også vil «eksperimentere med et nettverk av etterforskere og dommere spesielt trent i kampen mot hatefulle handlinger», som potensielt kan bli en nasjonal styrke.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]