Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) fortsetter etter varslersaken. Hun er frikjent på alle punkter av byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

– Jeg kan ikke se at det er begått noen regelbrudd eller andre forhold som rokker ved min tillit til henne, sa Johansen på en pressekonferanse i Oslo fredag der han redegjorde for behandlingen av varslene mot henne.

Han sier at varslerne er tatt på alvor i den grundige undersøkelsen.

annonse

– Informasjonsinnhentingen og sammenstillingen har tatt i alt seks uker og omfatter blant annet flere uttalelser fra Kommuneadvokaten og en rapport med sammenstilling av fakta fra kommunens internrevisjon, sa Johansen.

Inga Marte Thorkildsen var ikke selv til stede da Johansen la fram sine konklusjoner, men sier at hun er glad for konklusjonen.

– Jeg er glad for at byrådslederen har tillit til meg. Det er godt at vi nå kan sette punktum i denne saken og se framover. Vi har så mange flotte og dyktige elever og medarbeidere i Oslo-skolen, og nå gleder jeg meg til å bruke all min energi på å jobbe for at skolen kan bli enda bedre for alle Oslos barn og unge. Det brenner jeg sterkt for, sier Thorkildsen til NTB.

Høyre: Ubesvarte spørsmål
annonse

Høyres bystyrerepresentant Nicolai Langfeldt er imidlertid ikke helt fornøyd etter redegjørelsen fra byrådsleder Raymond Johansen.

– Denne saken er ikke ferdig. Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål. Vi har stilt spørsmål vi ikke har fått svar på, sier han til NTB.

Langfeldt påpeker at det er svært viktig for Oslo-skolen at samarbeidet mellom politikere og administrasjon fungerer.

– Vi er ikke der ennå, sier han.

– Ikke brutt noen regler

Bakgrunnen for hele saken er tre anonyme varsler mot skolebyråd Thorkildsen. Det første varselet kom i begynnelsen av september fra flere ledere i Utdanningsetaten, der det ble varslet om Thorkildsens lederstil. Varslerne beskriver byrådens oppførsel overfor ansatte som «krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende og ydmykende».

Johansen gikk gjennom punkt for punkt i varslene og slo i sin redegjørelse fast at gjennomgangen viser at Thorkildsen verken har brutt offentlighetsloven, taushetsplikten, anskaffelsesreglene eller lovens forbud mot gjengjeldelser mot varsler.

– Totalinntrykket er at påstander i varslene har blitt nyansert gjennom undersøkelsene og intervjuer som Internrevisjonen har gjort. Jeg har inntrykk av at bildet er mer nyansert enn man kan ha fått inntrykk av etter kun å ha lest varslene, sa Johansen.

Ikke gjengjeldelse

Han forteller at intervjuene som er gjort viser at det er stor forskjell blant de involverte i hvordan de samme hendelsene beskrives, oppleves og tolkes.

annonse

Ett av varslene anklaget Thorkildsen for å gjøre gjengjeldelse mot varslerne gjennom uttalelse til mediene. Også dette punktet tilbakeviste Johansen blankt.

– Forbudet mot gjengjeldelse er ikke til hinder for at den det varsles mot kan komme med motytringer mot varsler. Det var stor offentlig interesse knyttet til varslingen, og byråden fikk en rekke henvendelser fra mediene. Hun skal og bør uttale seg i en slik situasjon, konkluderer Johansen.

Byrådslederen har fått kritikk av opposisjonen fordi han selv har valgt å gå gjennom varslene. Dette avviste han under pressekonferansen.

– Det er et godt prinsipp at den som skal behandle et varsel er overordnet den det er varslet om. Som byrådets leder kan jeg ikke overlate til noen andre å vurdere om jeg skal ha tillit til en av mine byråder, mener han.

Uavklart om Søgnen

– Varslene er sendt inn av anonyme varslere, det er ikke Utdanningsetaten som har varslet. Derfor har Utdanningsetaten ingen kommentar til Raymond Johansens redegjørelse, sier kommunikasjonsrådgiver Liv Dalen Tønnøe i Utdanningsetaten til NTB.

Det er nå opp til skolebyråden å avgjøre hva som skal skje videre med undervisningsdirektør Astrid Søgnen.

Søgnen er tidligere bedt om å gå av ved fylte 67 år, en alder skolesjefen rundet torsdag, ifølge Aftenposten. Søgnen har i utgangspunktet rett til å stå i stillingen til hun blir 70 år, og har allerede engasjert et advokatfirma for å kunne få fortsette.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon