Helseminister Bent Høie. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Del saken
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

For å begrense omfanget av hepatitt B og C, er ett av forslagene til regjeringen å tillate opplæring i å røyke heroin på sprøyterom og ikke bare injisering.

Fredag la helseminister Bent Høie (H) og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) fram den reviderte nasjonale strategien for å redusere smitten av hepatitt B og C.

Målsettingen er å redusere smitten av hepatitt C med 90 prosent, også blant personer som tar stoff med sprøyter, noe som vil kreve tett samarbeid om forebygging, behandling og overvåking.

I dag er det bare lov å injisere heroin på sprøyterommet. Nå foreslår regjeringen å utvide dette til også å gjelde andre narkotiske stoffer som injiseres og gir fare for overdose.

– Må gjøre mer

– Behandlingen av personer med de alvorligste rusproblemene er blant de største sosiale ulikhetene vi har i landet vårt. Vi må gjøre enda mer for å begrense skader, redde liv og sikre verdighet for personer som er rusavhengige, sier Høie i en pressemelding.

Han understreker at det også er viktig at de som bruker andre stoffer enn heroin får en trygg plass å injisere stoffet.

– Målet er å redusere antall overdoser og faren for smitte og infeksjoner, sier Høie.

Det foreslås også at personer som bruker sprøyterommet skal kunne gis opplæring i å inhalere stoffet ettersom dette er langt mindre helseskadelig enn injisering.

Opplæring i å røyke heroin

«Faren for overdose reduseres til et minimum. Personalet i sprøyterom skal kunne gi opplæring i inhalering, og brukerne skal kunne prøve inhalering i sprøyterommet», heter det i forslaget som er sendt over til Stortinget.

Andre punkter i strategien går ut på at de regionale helseforetakene skal invitere kommunene i sin region til et felles samarbeid for sikre at flest mulig personer som injiserer stoff med sprøyter, og/eller er smittet med hepatitt C, testes for smitte og tilbys behandling. Kommunene skal også sørge for enkel adgang til komplett brukerutstyr.

Helsedirektoratet skal innen utgangen mars 2019 lage en implementeringsplan for hvordan målene i den reviderte strategien skal nås. Dette inkluderer tiltak for forebygging, behandling og overvåking.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]