Helseminister Bent Høie. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

For å begrense omfanget av hepatitt B og C, er ett av forslagene til regjeringen å tillate opplæring i å røyke heroin på sprøyterom og ikke bare injisering.

Fredag la helseminister Bent Høie (H) og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) fram den reviderte nasjonale strategien for å redusere smitten av hepatitt B og C.

Målsettingen er å redusere smitten av hepatitt C med 90 prosent, også blant personer som tar stoff med sprøyter, noe som vil kreve tett samarbeid om forebygging, behandling og overvåking.

annonse

I dag er det bare lov å injisere heroin på sprøyterommet. Nå foreslår regjeringen å utvide dette til også å gjelde andre narkotiske stoffer som injiseres og gir fare for overdose.

– Må gjøre mer

– Behandlingen av personer med de alvorligste rusproblemene er blant de største sosiale ulikhetene vi har i landet vårt. Vi må gjøre enda mer for å begrense skader, redde liv og sikre verdighet for personer som er rusavhengige, sier Høie i en pressemelding.

Han understreker at det også er viktig at de som bruker andre stoffer enn heroin får en trygg plass å injisere stoffet.

annonse

– Målet er å redusere antall overdoser og faren for smitte og infeksjoner, sier Høie.

Det foreslås også at personer som bruker sprøyterommet skal kunne gis opplæring i å inhalere stoffet ettersom dette er langt mindre helseskadelig enn injisering.

Opplæring i å røyke heroin

«Faren for overdose reduseres til et minimum. Personalet i sprøyterom skal kunne gi opplæring i inhalering, og brukerne skal kunne prøve inhalering i sprøyterommet», heter det i forslaget som er sendt over til Stortinget.

Andre punkter i strategien går ut på at de regionale helseforetakene skal invitere kommunene i sin region til et felles samarbeid for sikre at flest mulig personer som injiserer stoff med sprøyter, og/eller er smittet med hepatitt C, testes for smitte og tilbys behandling. Kommunene skal også sørge for enkel adgang til komplett brukerutstyr.

Helsedirektoratet skal innen utgangen mars 2019 lage en implementeringsplan for hvordan målene i den reviderte strategien skal nås. Dette inkluderer tiltak for forebygging, behandling og overvåking.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon