Nesten tre fjerdedeler av de 600.000 anslåtte innbyggerne i havnebyen Hodeida i Jemen har flyktet fra byen siden juni i år, melder FN fredag. (AP Photo/Hani Mohammed)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

De fleste innbyggerne i Hodeida i Jemen har flyktet som følge av de intense kampene i havnebyen, ifølge FNs høykommissær for flyktninger.

Nesten tre fjerdedeler av de 600.000 anslåtte innbyggerne i byen har flyktet siden juni i år, melder FN fredag.

Samtidig uttrykker organisasjonen bekymring for sikkerheten til sivilbefolkningen som fortsatt er fanget i byen. De intensiverte militære operasjonene gjør at befolkningen i stadig større grad blir fanget, samtidig som stadig flere veier ut av byen sperres av.

Sykehus stengt
Det foregår nå en kamp mellom Houthi-opprørerne og regjeringsstyrker støttet av en saudiledet koalisjon i sentrum av Hodeida. I løpet av den siste uken har regjeringsstyrkene sakte, men sikkert tatt seg inn i havnebyen.

Et sykehus er allerede stengt som følge av kampene. Røde Kors har uttrykt bekymring for at frontlinjene i de intense kampene nå foregår like ved byens største sykehus, Al-Thawra.

– Dersom flere av sykehusene må stenge på grunn av konflikten, vil det bli vanskelig for folk å få helsehjelp. Over halvparten av sykehusene og helsestasjonene i Jemen er allerede ute av drift. Belastningen er stor for dem som fortsatt gir helsehjelp, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

Enorm humanitær katastrofe
Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) støtter Al-Thawra-sykehuset og arbeider for å sikre tilgang på rent vann i byen.

Kampene i Jemen begynte i 2014 da Houthi-opprørere tok kontroll over landets hovedstad Sana. En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot Houthiene for å nedkjempe dem.

Over 10.000 mennesker er drept i krigen siden 2015, ifølge Verdens helseorganisasjon. FN har kalt situasjonen i landet for verdens verste humanitære katastrofe.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]