(AP Photo/Sergei Grits)
annonse
annonse

Folk i Sentral- og Øst-Europa er mindre aksepterende til muslimer og jøder, homofile ekteskap og lovlig abort enn befolkningen i Vest-Europa viser en undersøkelse foretatt av Pew Research Center.

Iron Curtain som en gang splittet Europa kan være langt borte, men kontinentet i dag er splittet av sterke forskjeller i offentlige holdninger til religion, minoriteter og sosiale problemer som homofilt ekteskap og lovlig abort, konkluderer meningsmålings- og analysesenteret.

Sammenliknet med vest-europeerne ville færre sentral- og østeuropeere ta imot muslimer eller jøder til sine familier eller i deres nabolag, utvide ekteskapsretten til homofile eller lesbiske par eller utvide definisjonen av nasjonal identitet til å inkludere personer født utenfor deres land.

annonse

Disse forskjellene kommer frem i en serie undersøkelser utført av Pew Research Center mellom 2015 og 2017 blant nesten 56 000 voksne (18 år og eldre) i 34 vestlige, sentrale og østeuropeiske land, og offentliggjort nå.

Den kontinentale splittelsen i holdninger og verdier kan være ekstrem i noen tilfeller, skriver Pew. For eksempel sier færre enn halvparten av voksne i nesten alle sentrale og østeuropeiske land at de ville være villige til å godta muslimer i familien sin; I nesten alle vesteuropeiske land som er undersøkt, sier mer enn halvparten at de ville godta en muslim i sin familie. En lignende splittelse oppstår mellom Sentral- / Øst-Europa og Vest-Europa med hensyn til å akseptere jøder i ens familie.

Vest-europeerne vil også i større grad enn deres sentral- og østeuropeiske kolleger godta muslimer i deres nabolag. For eksempel sier 83% av finerne at de ville være villige til å godta muslimer som naboer sammenlignet med 55% av ukrainere.

Holdninger til religiøse minoriteter i regionen går hånd i hånd med ulike oppfatninger av nasjonal identitet. Da de var i Sovjetunionens innflytelsessfære, holdt mange sentral- og østeuropeiske land offisielt religionen ute av det offentlige liv. Men i dag er for de fleste som bor i den tidligere østblokken, det å være kristen (enten katolsk eller ortodoks) en viktig del av deres nasjonale identitet, viser undersøkelsen.

annonse

I Vest-Europa, derimot, føler de fleste ikke at religion er en stor del av deres nasjonale identitet. I Frankrike og Storbritannia, for eksempel, sier de fleste at det ikke er viktig å være kristen for å være virkelig fransk eller virkelig britisk, skriver instituttet.

Men det finnes unntak. Ikke alle land i Europa faller pent inn i dette mønsteret. For eksempel, i de baltiske statene Latvia og Estland, sier det store flertallet at å være kristne (spesielt lutherske) ikke er viktig for deres nasjonale identitet.

Undersøkelsen spurte respondenter på tvers av kontinentet om de er enige med uttalelsen: «Vårt folk er ikke perfekt, men vår kultur er overlegen mot andre.» Mens det er unntak, er de fleste i Midtøsten og Øst-Europa mer tilbøyelige til å si at deres kultur er overlegen. De åtte landene hvor denne holdningen er mest utbredt, er geografisk i øst: Hellas, Georgia, Armenia, Bulgaria, Russland, Bosnia, Romania og Serbia.

Også i sosiale spørsmål som homofile ekteskap og abort er det store forskjeller viser rapporten fra Pew Research Center. Majoriteter favoriserer homofile ekteskap i alle vestlige europeiske land, og nesten alle disse landene har legalisert praksisen. Offentlige følelser er svært forskjellige i Sentral- og Øst-Europa, hvor flertall i nesten alle land som er undersøkt, motsetter at homofile og lesbiske til å gifte seg lovlig. Ingen av de sentrale og østeuropeiske landene som er kartlagt, tillater same-sex ekteskap.

Selv om abort generelt er lovlig både i Sentral- og Øst-Europa og Vest-Europa, er det også regionale forskjeller i synspunkter om dette emnet. I alle vestlige europeiske land som er undersøkt – inkludert de katolske landene i Irland, Italia og Portugal mener flertallet at abort bør være lovlig i alle eller de fleste tilfeller.

annonse

Men i øst er utsikten mer variert. I land som Tsjekkia, Estland og Bulgaria er det overveldende flertall for lovlig abort. Men i flere andre land, blant annet Polen, Russland og Ukraina, svinger meningsbalansen i den andre retningen.

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon