Magnus Carlsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
Fabiano Caruana bruker sjakkcomputere flittig og er sylskarp til å kalkulere. Det skremmer ikke Magnus Carlsen.
annonse

Carlsens amerikanske VM-utfordrer er kjent for å være svært god til å beregne varianter og med stor presisjon se muligheter mange trekk framover. Han er også storbruker av computeranalyser.

Lørdag viste han hvorfor Carlsen skal jobbe hardt for å bli verdensmester for fjerde gang. Etter en feilberegning ble han overrumplet da Caruana strålte med sine godt kalkulerte forberedelser.

– Jeg sier ikke at det skremmer meg, men det forteller meg at han er villig til å gå egne veier og ikke bare følge hovedteoriene. Det er ikke noe nytt, men det gjør VM-kampen mer spennende, sa Carlsen under lørdagens pressekonferanse.

annonse
Viktig å diktere

Sjakkessets manager Espen Agdestein sier Carlsen ikke går rundt og tenker på Caruanas sterke egenskaper.

– Magnus føler ikke at han er redd for noen av styrkene til Caruana. For ham er det viktig at han får diktere spillet og være på topp selv. Det tror jeg er det mest sentrale, sier Agdestein til NTB.

– I det første partiet var Magnus veldig offensiv med svart, så dette blir en knallhard match, sier han videre.

I VMs andre parti hadde Carlsen fordel av å ha hvite brikker, men han havnet tidlig på defensiven og måtte streve for å berge remis.

annonse

– Det er sånt som kan skje. Han var veldig godt forberedt på den åpningsvarianten han hadde, men det er samtidig så mange forskjellige varianter av den. Magnus og teamet hadde sikkert brukt veldig mye tid på det, men så gjør Caruana noe som er uventet. Plutselig er han veldig preparert i akkurat de variantene, og da ble Magnus litt forsiktig. Han var redd for å være opp mot Caruanas computeranalyser, forklarer Agdestein.

– Han ble nødt til å spille på det trygge, og det er akkurat det man egentlig ønsker å unngå. Man vil jo gjerne komme inn i en stilling hvor Magnus, som er litt utenfor analysene, kan presse og få et ordentlig sjakkparti. Her fikk han ikke den muligheten, og det er ikke opplagt at han får det i hvert hvitt parti. Men vi får håpe at han får det til litt bedre i de neste hvite partiene, legger manageren til.

Håper på mer

Det for tidlig å snakke om en tendens etter to partier, men spilleren med svarte brikker har klart seg best så langt i VM. Det er bred enighet om at det er en fordel å begynne et parti først. Hvitt har en større vinnersjanse statistisk sett, men i moderne sjakk er det blitt mer og mer vanlig at spillere med svarte brikker får rom til å være på offensiven.

Agdestein satser på at Carlsen hever seg i de hvite partiene utover i VM.

– Magnus er normalt en veldig god hvit-spiller, men jeg har håp om at han skal få litt mer ut av det framover, sier han.

annonse

Førstemann til 6,5 poeng blir verdensmester. Blir sjakk-VM spilt fullt ut med 12 partier og deretter et omspill, er det ikke over før 28. november.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

[email protected]

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon