Kristiansand 20181112. Tiltale og advokat Olav Sylte under rettssaken i Kristiansand tingrett der en kvinne er siktet for dobbeltdrap. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
annonse
annonse

Den 43 år gamle sjubarnsmoren som er tiltalt for to drap i Kristiansand, nektet straffskyld på alle punkter da rettssaken mot henne startet mandag.

Hun svarte rolig og bestemt nei på alle sju tiltalepunkter, som også omfatter tre tilfeller av neddoping av en ekskjæreste og for å ha brukt kredittkortet hans.

43-åringen har hele tiden nektet straffskyld og har ikke villet forklare seg. Det vil hun heller ikke gjøre under hovedforhandlingen.

annonse

Sjubarnsmoren ankom retten sammen med sin forsvarer, advokat Olav Sylte. Rett før saken startet opplyste han til NTB at han har anket en avgjørelse vedrørende bruk av et nøkkelvitne til Høyesterett. Dette gjorde han etter at Agder lagmannsrett avviste anken.

Dette vitnet er en politikvinne som med skjult identitet hadde kontakt med tiltalte over en treårsperiode. Vitnet er sentralt i påtalemyndighetens bevisførsel og skal etter planen forklare seg anonymt og via videolink 21. desember.

Badekar

I sitt tilsvar til statsadvokat Leif Aleksandersens innledningsforedrag varslet Sylte at han vil gjennomføre en rekonstruksjon av dødsfallet til tiltaltes far som ble funnet død i badekaret i sitt hjem i 2002.

annonse

– Det kan være aktuelt å ha badekaret her når de viser hva som skjedde. Det er jo beskrevet i tiltalen at hun skal ha druknet ham og det er vanskelig å forestille seg hva de egentlig mener, sier han til NTB.

Aleksandersen sier til NTB at de to politiforklaringene han leste opp mandag, er de eneste tiltalte har gitt til politiet. Det er alt aktoratet har å forholde seg til fra hennes munn.

– Jeg prøvde å få fram i innledningsforedraget mitt hvilke spørsmål vi ville ha stilt tiltalte i og med at hun ikke vil forklare seg, sier statsadvokaten. Ekssamboeren ble funnet død på rom 221 på First Hotel i Kristiansand i 2014. Kvinnens forsvarer mener det dreier seg om selvdrap, ikke bevisst neddoping.

Blant diagnosene kvinnen er gitt er ustabil borderline-tilfelle, dyssosial og paranoid personlighetsforstyrrelse. Aktor trakk fram økonomi og barnefordeling som mulige motiv. Tiltalte har aldri vært registrert med jobb. Fra 1995 og fremover er inntekten stønad fra Nav.

Bevismateriale

I og med at tiltalte forbeholder seg retten til ikke å forklare seg, har påtalemyndigheten forberedt seg på å bygge saken rundt bevismaterialet og den etterforskningen som er gjort.

Mye av aktors innledningsforedrag gikk med til gjennomgang av hva som ble funnet av sovemedisin på hotellrommet til tiltaltes avdøde samboer, samt obduksjonsrapporten.

annonse

Videre ble det lagt fram oversikt over mobilbruk, kjøp med bank- og kredittkort og bevegelsesmønstre, helt ned til hva slags mat de involverte bestilte på restaurant.

I sin gjennomgang av et mulig motiv refererte aktor til den siste Facebook-meldingen tiltalte sendte til sin tidligere samboer: «Du er tøff i trynet nå, men ikke så lenge».

– To uker senere var han død, sa statsadvokaten.

Svært omfattende

– Dette er en veldig omfattende sak med dokumentasjon på 5.507 sider og et persongalleriet på nesten 70 personer, sa aktor.

Det ligger mange års etterforskning bak saken som nå kommer opp for retten. I løpet av den tiden har kvinnen vært gjennom tvungen rettspsykiatrisk observasjon.

De to rettssakkyndige, psykiater Magne Tauler og psykolog Anne Lill Ørbeck, følge saken i retten. Kripos er også på plass med flere etterforskere som filmer hele rettssaken.

Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen i Oslo politidistrikt følger også saken i rettslokalet. Abrahamsen, som nå arbeider som privatetterforsker, er hentet inn for å bistå forsvaret.

Saken går fram til 25. januar neste år i Kristiansand tingrett.

NTB

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon