Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix

En fersk undersøkelse viser at hver tiende kirke i Norge brukes sjeldnere enn én gang per måned. Typisk for de ubrukte kirkene, er at de ligger i små kommuner.

annonse

Det viser en fersk kartlegging utført av KA, arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, som legges fram tirsdag. Mellom 150 og 175 av 1.633 kirker eid av Den norske kirke brukes sjeldnere enn én gang i måneden, skriver Vårt Land.

Tre av fire kirker som brukes så sjelden, ligger i kommuner med under 5.000 innbyggere. I Nord-Norge, der det er flere små kommuner, ligger hele ni av ti lite brukte kirker i små kommuner. Det er også i nord kirkene brukes minst.

Robert Wright, kirkeverge i Oslo, sier det i gjennomsnitt koster rundt én million kroner å drive et kirkebygg, og det er før strøm og andre kostnader er tatt med. KA har ikke regnet ut hvor mye man taper på de tomme kirkene.

I undersøkelsen ble kirkeverger spurt hva de tenkte om kirkenes framtid, og da svarte mange at de trodde kirkene ville bli tatt ut av bruk. Det er imidlertid ikke så enkelt som å ta en kirke ut av bruk på grunn av besøkstall, ettersom kirker representerer mer enn et fysisk rom. Flere bygg er vernet og fredet. I tillegg har svært mange av dem en gravplass rundt seg, som har en lokal betydning.

annonse
annonse

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.