Innbyggere får utdelt mat i det krigsherjede landet. Bildet er fra april i år. Foto: AP / NTB scanpix
annonse

Sør-Sudan bryter våpenembargoen som ble innført mot det borgerkrigsherjede landet i juli i år, ifølge en FN-rapport.

Rapporten viser at det skremmende ofte forekommer seksuell vold, sult og brudd på menneskerettighetene i det krigsherjede afrikanske landet.

Den 29 sider lange rapporten som ble publisert mandag, er utarbeidet av et FN-panel bestående av eksperter. Panelet opplyser at det er for tidlig å konkludere om hva slags effekt våpenembargoen har hatt. Likevel har de gjennom sine undersøkelser funnet «en rekke brudd».

annonse

Utenlandske private sikkerhetsfirmaer skal ha gitt politiet og hæren opplæring, ifølge rapporten. Sudan skal ha bistått Sør-Sudan ved å sende soldater til oljefeltene i delstaten Unity. Også Uganda skal ha sendt styrker i Sør-Sudan, viser rapporten. Dette er brudd på våpenembargoen, konkluderer FN, siden embargoen forbyr militær assistanse og trening av egne styrker.

Panelet har sendt rapporten til FNs sikkerhetsråd, og rapporten er den første som har blitt utarbeidet siden rådet vedtok våpenembargo mot Sør-Sudan 13. juli.

Sør-Sudan ble selvstendig i 2011 etter at den 22 år lange borgerkrigen mot Sudan endte med en fredsavtale i 2005. Borgerkrigen i Sør-Sudan brøt ut etter at president Salva Kiir i 2013 ga daværende visepresident Riek Machar sparken som følge av en langvarig maktkamp. De to rivalene mobiliserte sine respektive folkegrupper, dinka og nuer, til kamp.

Krigen har krevd titalls tusen menneskeliv og utløst Afrikas største flyktningkrise siden folkemordet i Rwanda i 1994

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.