REUTERS/Lee Jae-Won/File Photo

For ikke lenge siden så vi klare tegn til kollaps i såkalte fremvoksende økonomier som Argentina, Brasil, Tyrkia, Sør-Afrika, India og så videre. Disse nasjonene har lånt store beløp i utenlandsk valuta og med kollaps i lokal valuta blir lånene umulig å betjene.

Samtidig ser vi et Europa som sliter. Etter ti år med stimuli ser man nullvekst i et Europa som har store problem med sine banker. Italienske banker sliter med kapitalflukt og store misligholds porteføljer. Bankene er i realiteten insolvente.

Deutsche Bank, en av verdens største har sett sin aksjekurs kollapse til et nivå hvor markedsverdien på egenkapitalen handler til ca. 30% av den bokførte egenkapitalen. Markedet forteller oss at det er knyttet problem til bankens balanse som inneholder store egenhandel- og derivat posisjoner. Derfor en rabatt på 70%.

Italia, EUs tredje største nasjon sliter med immigrasjon og en svak økonomi. I tillegg kjemper man mot EU og byråkratene i Brussel. I desember skal ECB stoppe sine kjøp under kvantitative lettelser programmet. Det kan føre til stress i finansmarkedene. Hvem skal da kjøpe italienske statsobligasjoner? Hittil har ECB kjøpt italienske statsobligasjoner for € 360 milliarder til en rekordlav avkastning.

USAs økonomi trekkes frem som vellykket og voksende. I siste kvartal vokste økonomien med 3,5% på årsbasis, men 75% av veksten skyldes lageroppbygging og vekst i offentlig sektor. Virkelig ledighet er rundt 20%, mens reell inflasjon er rundt 10%. Men mest skremmende er statsfinansene hvor inntektene i 2019 vil ligge rundt USD 3 400 milliarder og utgiftene 35% høyere på USD 4600 milliarder. Skattekutt, økte militær utgifter og generell fiskal stimuli sender underskuddet opp på rekordnivå.

Etter ti år med stimuli, hvorfor er underskuddet så høyt? Kan det skyldes at det ikke går så bra?

Generelt synes det å herske en naivitet i media, akademia og blant byråkratene rundt den reelle økonomiske situasjonen. Ti år med eksplosiv vekst i gjeld har satt de fleste nasjonene av en viss betydning i en vanskelig situasjon. Og nå gjøres det forsøk på å reversere gjelds ekspansjonen ved å heve renten.

Hva det vil gjøre med finansmarkedene gjenstår og se, men positivt er det ikke.