Illustrasjonsbilde. AP Photo/Jason DeCrow, file)

Sikkerhetsrådet i FN opphevet onsdag sanksjonene mot Eritrea. Foranledningen er den fredelige utviklingen mellom Eritrea og nabolandene.

annonse

De 15 medlemmene av Sikkerhetsrådet godkjente enstemmig et britisk forslag om umiddelbart å oppheve de nesten ti år gamle sanksjonene som blant annet omfatter forbud mot våpensalg, begrensninger på reisevirksomhet og fastfrysing av kontoer og verdier i utlandet.

Eritrea og Etiopia inngikk i juli en fredsavtale som formelt gjør slutt på nesten 20 års fiendeskap og grensetrefninger. De to landene har også gjenopprettet diplomatiske forbindelser.

I perioden 1998-2000 utkjempet de to nabolandene en blodig grensekrig som kostet titusener av menneskeliv. I senere år har det hersket en krigstilstand på lavbluss, uten direkte sammenstøt.

Det diplomatiske tøværet begynte i juni da en ny reformvennlig statsminister ble valgt i Etiopia. Den etiopiske FN-ambassadøren sa onsdag at oppheving av sanksjonene åpner et nytt kapittel i arbeidet med å normalisere situasjonen på Afrikas Horn.

I resolusjonen blir Eritrea bedt om å løse en grensetvist med lille Djibouti som ligger ved innseilingen til Rødehavet.

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.