Russland hevder påstandene om GPS-sabotasje er et forsøk på å avlede oppmerksomheten fra skipskollisjonen som ført til at KNM Helge Ingstad sank i Hjeltefjorden. Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Den havarerte fregatten Helge Ingstad vil ikke være hevet og fraktet til marinebasen Haakonsvern før i uke 49, ifølge Forsvaret.

annonse

I en pressemelding onsdag ettermiddag presiseres det at framdriften er avhengig av mange faktorer, blant annet sikkerheten til personell, værforhold, stabiliteten til skipet og miljøhensyn.

Fregatten ligger nesten under vann etter at flere stålvaiere røk tirsdag morgen. Ifølge Forsvaret går bergingsoperasjonen nå inn i en ny fase med planlegging og gjennomføringen av selve bergingen.

– Planen er å heise fartøyet gradvis opp og overføre det til en nedsenkbar lekter. Lekteren blir deretter slept til Haakonsvern for at fartøyet kan gjennomgås for å ta ut utstyr og foreta vurdering av skadeomfang, opplyser Forsvaret.

Det er det Trondheim-baserte selskapet BOA Management som har blitt tildelt bergingsoppdraget og de vil samarbeide med flere underleverandører med spesialkompetanse innen fagområdet.

Fordi skipet ikke ligger naturlig stabilt på grunn av bunnforholdene er det ifølge Forsvaret fremdeles en risiko for at fregatten kan skli ut på enda dypere vann, og det jobbes kontinuerlig med å sikre at fartøyet blir liggende stabilt.

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.