Over 9.200 mennesker har blitt drept i krigen i Jemen siden Houthi-bevegelsen tok kontroll over store deler av landet i 2014. Foto: AP / NTB scanpix

For andre dag på rad var det onsdag fravær av krigshandlinger i den jemenittiske havnebyen Hodeida. Men partene i borgerkrigen sier det er stille før stormen.

Fremrykkingen til de regjeringsvennlige styrkene har midlertidig stanset opp for å la sivile, skadde og hjelpearbeidere slippe ut av byen, sier militærekilder til AFP. Samtidig kommer det meldinger om at opprørerne har lagt ut landminer rundt det viktigste havneanlegget.

– Kampene er ikke over før Hodeida og resten av vestkysten er frigjort, sier kildene. Diplomatiske anstrengelser ligger etter alt å dømme bak den midlertidige pausen i kampene.

Britisk UD opplyste tirsdag at den saudi-ledede alliansen, som kjemper på eksilregjeringens side, har gått med på å evakuere opp til 50 sårede Houthi-krigere til Oman. Dette ble klart under besøket til den britiske utenriksministeren Jeremy Hunt i Riyadh.

Den relative roen som hersket onsdag, kan bli kortvarig. En talsmann for Houthifolket sa til opprørernes egen fjernsynskanal at de er innstilt på krig i gatene i Hodeida.

Opprørerne, som tok kontroll over havnebyen i 2014, hevder de minelegger hele provinsen, inkludert viktige strøk rundt havnen. Natt til onsdag kom det meldinger om at flere personer holdt på å legge ut miner ved portene som leder inn til havneområdet.

Koalisjonen som ledes av Saudi-Arabia, har vært i konflikt med de sjiamuslimske Houthi-opprørerne siden mars 2015. Krigen har kostet titusenvis av mennesker livet og ført til det FN har kalt verdens verste humanitære krise.

Houthi-opprørerne, som har forbindelser til Iran, kontrollerer store deler av Jemen, blant annet hovedstaden Sana.

(©NTB)

[email protected]