Lily Bandehy og søsteren Foto: Tore Meek / NTB scanpix
annonse
annonse

Når nesten mer enn halvparten av de som jobber i ulike vaktselskaper har bakgrunn fra æreskulturer, blir jentenes frihet voktet og begrenset.

Ta for eksempel Mariam, som er 39 år gammel. Hun er ute på byen med en venninne, de sitter på en restaurant med vin i glasset. De to venninnene hygger seg, helt til det kommer en vakt. Ikke dørvakten, men en person som jobber for et vaktselskap.

Vakten sier at Mariam må gå hjem, fordi hennes far er bekymret for sin datter. Faren hadde ringt vakten, og bedt ham om å finne datteren. Mariams familie er pakistansk.

annonse

En somalisk jente sier til meg at det er bedre å være en kriminell gutt enn en vanlig jente. Jentene har ikke noe privatliv. De blir etterlyste av familien hvis de ikke kommer rett hjem etter skoletid. Det har blitt vanskeligere å være ute. Før kunne hun si at hun var hos en venninne, for å gjøre lekser. Men nå er vaktselskapene overalt, og de er ofte i familie med far, eller så kjenner de ham fra moskeen.

Tidligere var det taxisjåførene som fungerte som moralpoliti. De var det lettere å unngå. Men vaktselskapene er overalt, og noen av disse har tatt bilder av jentene som de bruker i ulike former for misbruk og utpressing.

Jenter skal være på skolen eller hjemme. De har ikke samme rettigheter som sine brødre. De skal studere, og skaffe seg en stilling som gjør pappa stolt. Jentenes egne ønsker og drømmer har ingen betydning.

annonse

Mariam ville ikke bli tannlege, hun ble tvunget til det av sin far. Hun liker ikke jobben sin og er sykemeldt. Og i en alder av 39 år kan hun ikke selv bestemme om hun kan ta en øl eller et glass vin. Pappa holder øye med henne ved hjelp av vaktselskapene.

Og hjemme venter kjeft og noen ganger juling.

Kanskje vi burde lære av Sverige? Kanskje vi ikke bør gi plass til imamene blant natteravner og som assistenter til politiet? Mindre makt og penger til moskeene er veien til en bedre integrering.

Jeg vet at de som jobber i en vaktselskap har samme taushetsplikt som i alle andre yrker. Men det ville vært fint at hvis de jentene som har opplevd slik kontroll, kunne ringt anonymt til selskapet og klaget.

Og at det fikk konsekvenser for de som bryter taushetsplikten sin. De er veldig fint at gutter og jenter med minoritetsbakgrunn jobber i ulike vaktselskaper og bidrar til en tryggere hverdag for oss. Min sønn også har jobbet i mange år i en vaktselskap da han studerte til tannlege. Men kanskje noen av dem trenger mer opplæring for å bli mer bevisst på etikken og taushetsplikten. Da kan de si nei til en bekymret far som er i familie eller nabolaget med en skikkelig begrunnelse.

Jeg kjenner en storebror som kontrollerte sin lillebrors bevegelse i Oslo gjennom sine venner som jobbet i vaktselskaper, og jentene har det enda verre.

Mange jenter er under press mellom to kulturer. Friheten sin her og familien æreskultur. De ønsker å bevege seg ute med sine venner og venninner, men de gå på tå hev og har hjertet i halsen for å ikke bli oppdaget av en mann som jobber i vaktselskap  Fordi æreskulturen er viktigere en et signatur på taushetsplikten.

Og det er en del av æreskulturen at mann kan ikke si nei til en venn når han ber om å se hvor «min datter» eller «min søster» beveger seg. Dessverre.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon