I en artikkel i Aftenposten svarer kontreadmiral Nils Andreas Stensønes på kritikken mot den økte andelen kvinner i Forsvaret. Ifølge avisen kan man på sosiale medier finne harselering over «kvinners evne til å navigere og styre en fregatt i kjølvannet av KNM Helge Ingstad-havariet.»
Også i Resett har det blitt stilt spørsmål fra redaktør Helge Lurås om et «meget omstridt og betent tema»: Nemlig andelen kvinner i Forsvaret og hvilken effekt det har på den profesjonelle «kulturen», skriver Aftenposten.
Kvinnelige navigatører uthengt
Kommunikasjonssjef i sjøforsvaret, Torill Herland, har fulgt med på harseleringen over «kvinner ved roret» i sosiale medier.
– Det har gått inn på dem å bli hengt ut på den måten, sier hun.
Kontreadmiral Nils Andreas Stensønes reagerer også.
– Vi lever i 2018. At kvinners plass på alle områder og nivåer i arbeidslivet, fortsatt er et tema i en tid der folk er både utdannet og opplyste, sier mye om dem som uttrykker slike holdninger, sier han.
Kun høyst kvalifisert personell får tjenestegjøre på våre fartøyer og i våre avdelinger. Våre tjenestemenn og -kvinner har gjennomgått grundig utdanning, trening og øving, påpeker han overfor Aftenposten.
– Det er vår grunnsolide overbevisning at kvinner gjør Sjøforsvaret bedre, fastslår Stensønes.
Lurås: – For mye fokus på mangfold
– Den politisk korrekte erklæringen Stensønes kommer med her, er uttrykk for slik han mener det bør være i Forsvaret, ikke slik det faktisk er, sier redaktør Helge Lurås i Resett til Aftenposten.
– Ansvaret kan ikke legges bare på dem som var på broen der og da. Fokuset på mangfold i Forsvaret tar oppmerksomhet vekk fra den operative evnen.
– Mener du at kvinner som tjenestegjør i Sjøforsvaret er dårligere enn menn til å navigere og styre en fregatt? spør Aftenposten
– Nei, individuelt kan de sikkert være like gode til å navigere og ha kontroll. Her er det ikke nødvendig med fysisk styrke, slik andre oppgaver i Forsvaret ofte krever, sier Lurås til Aftenposten.
– Men blandingen av kvinner og menn i sin mest hormonelle alder gjør at det blir en annen dynamikk enn om det bare skulle vært menn om bord. En kultur som tilpasses kvinner, svekker Forsvaret og gjør det mindre effektivt.
Dette vet jeg det er mange yrkesoffiserer som mener, men de tør ikke si det høyt, sier Lurås, som selv har bakgrunn fra Forsvaret skriver Aftenposten.
Lurås’ kommentar har fått mange til å reagere med twittermeldinger og Facebook-kommentarer.
– Dette er bånn lavmål av Helge Lurås. Han gir ikke inntrykk av å ha innsikt i hva Forsvaret er i dag, sier diskriminerings- og likestillingsombud Hanne Bjurstrøm i en kommentar til Aftenposten.