Une Bastholm. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
MDG henter milliarder på kjøtt, fly og snop og lover 60 prosent klimakutt på 12 år.
annonse

–Vårt budsjett viser at det er mulig å kutte 60 prosent av klimagassene på 12 år, og samtidig ta vare på menneskene og styrke fellesskapet, sier Une Bastholm i Miljøpartiet De Grønne (MDG).

I skyggen av de borgerlige budsjettforhandlingene la partiets eneste stortingsrepresentant torsdag fram MDGs alternativt budsjett. Den innebærer en massiv omlegging av statens inntektskilder og milliardsatsinger på klima- og miljøtiltak.

Over 45 milliarder kroner vil MDG dra inn i grønne avgifter. En ny flyseteavgift henter inn 8,3 milliarder kroner. Endringen vil bety drøyt 9.000 kroner mer for en tobarnsfamilie som flyr som gjennomsnittet, ifølge MDGs budsjett.

annonse

Partier påpeker at kjøttproduksjon står for store klimagassutslipp og øker momsen fra 15 til 20 prosent. Moms på sjokolade og godteri økes også, og på toppen kommer en økning i sukkeravgiften på 40 prosent. Det betyr 3,8 milliarder mer i kassa fra kjøtt og snop.

Vanlig familie: 400 kroner mer

Samtidig blir frukt, grønt og kollektivreiser billigere. Bastholm mener folk flest ikke har så mye å frykte.

– Den gjennomsnittlige familien må betale 400 kroner mer med vår avgiftsinnretning. De vil komme bedre ut over skatteseddelen med vårt opplegg, sier hun til NTB, og påpeker at alle med inntekt under 600.000 kroner må betale mindre.

annonse

En «klimavennlig familie» som blant annet spiser 20 prosent mindre kjøtt og flyr litt mindre enn gjennomsnittet, kan få 8.600 kroner mer å rutte med, ifølge MDGs budsjett.

Håper avgiftsinntektene krymper

Bastholm påpeker at de grønne avgiftene ikke bare har som mål å skaffe penger i kassa. De skal få folk til endre atferd.

– Miljøavgift på bensin og diesel og flyavgift er avgifter man regner med å få mindre inntekter av på sikt. Det er bedre å bruke pengene på noen av de større løftene, som en dugnad for elektrifisering av båter og oppdrettsnæringa, enn til å finansiere velferdsstaten, sier hun.

MDGs budsjett omfatter en rekke tiltak for klimakutt, som hurtigladestasjoner for elbil i hele landet og støtte til solceller og elsykler. Et fond for utslippsfri næringstransport og et klimafond for landbruket har partiet også lagt inn. Samtidig vil MDG kutte ut gunstige skatteordninger for oljebransjen.

Budsjettet omfatter for øvrig en økning og behovsprøving av barnetrygden, og gratis barnehage for lavinntektsfamilier, samt satsing på bistand og rusarbeid.

– Folk er klare

Bastholm er ikke redd for å bli stemplet som en som skattlegger alt som er kos og moro:

– Det er moro og hyggelig med frukt og grønt og kollektivtransport og reparasjon og deling. Folk er mer klar for å bli en del av løsningen enn det politikerne har klart å levere, sier hun.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse

[email protected]

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon