Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Antirasistisk senter har nylig gitt ut en rapport kalt Norske nynazister 2018 – en oversikt. I rapporten omtales Vigrid og andre ekstremister, men også Resett. Dette synes ikke advokat Carl Bore er riktig, som i en kronikk i Aftenposten minner om at slike rapporter kan lede til injuriesaker.

– Formålet synes å være å «name og shame» innvandringskritiske motstandere «på høyresiden», skriver Bore.

Han mener at det ikke er riktig av Rune Berglund Steen og Shoaib Sultan å nevne Resett i en slik sammenheng.

annonse

– Men skriftet omtaler også parter som rett nok er på «høyresiden» og i opposisjon til Antirasistisk Senter, men som det ikke synes rimelig å ta med i en bok om nynazister i Norge 2018. Dette gjelder for eksempel Hans Jørgen Lysglimt Johansen og nettstedet Resett. Det ville ikke overraske om det reageres sterkt. Antirasistisk senter burde se at dette ikke er konstruktiv debatt om viktige samfunnsspørsmål.

Noen navn som nevnes i rapporten tilhører personer som gjerne var følgere av en nazistisk organisasjon i tenårene, men som senere har markert avstand fra disse, ifølge Bore, som representerer en av disse personene i en pågående sak mot ARS. Den venstreradikale gruppen forsøker i rapporten å rettferdiggjøre stemplingen av de tidligere medlemmene ved å skrive at de kun «beveger seg fra en høyreekstrem bevegelse til en annen», for å øke sine karrieremuligheter.

– Å skifte over fra en minimal, nazi-norrøn personkult til en hippere utgave av fascisme som attpåtil har litt vind i seilene, fremstår mer som en karriereutvikling, heter det i rapporten.

annonse

Carl Bore påpeker at ARS har en tendens til å kalle politiske meningsmotstandere «fascister».

– Gitt at en del av det som avviker fra Antirasistisk senters filosofi har tendens til å bli kalt «fascistisk», er dette naturligvis en farlig vei å gå. Betraktninger om at «det er tvilsomt om man har kommet seg særlig mye videre», medfører i praksis at klistrelappen «nazi» fastholdes.

Bore påpeker at en lignende bok, kalt «Rasistiske grupperinger i Norge» medførte en injuriedom for 10 år siden. Retten fant at den omtalte, som var innvandringskritisk, ikke hadde uttrykket seg rasistisk. Forfatteren ble dømt og ble dømt til å betale den omtalte innvandringskritikernen erstatning og advokatutgifter, hvorpå han sendte en klage til Menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Klagen ble avvist som på manglende grunnlag.

– Man får inderlig håpe at Antirasistisk Senter kjenner sin rettshistorie, skriver Carl Bore.

Antirasistisk Senter får hvert år tildelt midler fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Tilskuddet for 2018 var på kr 2 175 000. Senteret er innstilt for samme sum i 2019 av Solberg-regjeringen, hvor Siv Jensen (Frp) er finansminister. I tildelingen heter det at:

«Målet med tilskuddet er å bidra til økt deltakelse i, og økt tillit til, samfunnet blant innvandrere og deres barn. Tilskuddet skal bidra til å sikre at alle har samme muligheter, rettigheter og plikter når det gjelder å delta i det norske samfunnet.»

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon