(AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, File)
annonse
annonse

FNs migrasjonspakt skaper debatt i stadig flere land. I Danmark er Dansk Folkeparti på kollisjonskurs med den danske regjeringen som vil slutte seg til pakten. «Dersom man vil ha en stram innvandringspolitikk kan man ikke skrive under på denne avtalen,» slår det danske partiet fast på partiets hjemmeside.

Partiet mener at avtalen inneholder mange dårlige ting, bl.a. en politisk målsetting om større lovlig innvandring. «I Midt-Østen og Afrika vil det selvfølgelig skape en klar forventning om at det er mulig å komme til Danmark. Denne erklæringen er på ingen måte til fordel for Danmark,» skriver partiet.

Ifølge den danske nettavisen Den Korte Avis vil avtalen i tillegg til å fremme en mer liberal innvandringspolitikk også forplikte Danmark og andre underskrivende land, som Norge, til å styrke aktiviteter som vektlegger et flerkulturelt samfunn. Samtidig innebærer den en forpliktelse til å stanse demonstrasjoner som man mener har et fremmedfiendtlig budskap og til å unngå offentlig finansiering av medier som «systematisk forplanter intoleranse til innvandrere.

annonse

«Det er forpliktelser i avtalen, selv om det ikke er juridisk bindende, og den setter innvandringspolitikkens retning og kan brukes til å legge press på regjeringen i internasjonale fora,” sier Dansk Folkepartis innvandringspolitiske talsmann Martin Henriksen til Den Korte Avis.

Løpet ikke er helt kjørt selv om regjeringen sier den vil støtte pakten. Det forhandles nå om statsbudsjettet, og Dansk Folkeparti kan trekke spørsmålet om tilslutning til FN-pakten inn i disse forhandlingene.

FNs migrasjonspakt har også møtt kritiske røster fra andre politikere. Blant annet har den konservative politikeren Naser Khader uttrykt seg veldig kritisk, uten at det har endret regjeringens beslutning.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon