annonse
KrFs hovedkrav om økt barnetrygd, men uten deres modell med å øke skattene, ligger på bordet i budsjettforhandlingene mellom dem og regjeringspartiene.
– KrFs viktigste krav er økning av barnetrygden. Og det er veldig høye krav de har. En økning av barnetrygden uten å øke det samlede skattetrykket er absolutt noe som ligger på bordet, sier Høyres finanspolitiske talsmann og finanskomiteens leder Henrik Asheim til NTB.
– Og ingen utgift er vedtatt før inndekningen er der. Nå skal jeg ikke stille ultimatum. Men for oss er det viktig at ikke det samlede skatte og avgiftstrykket går opp. Så får vi diskutere alt av innretninger, også på skatt, inne i rommet, tilføyde han etter det femte forhandlingsmøtet mellom regjeringspartiene og KrF fredag ettermiddag.
To milliarder
KrF-nestleder og finanspolitisk talsmann Kjell Ingolf Ropstad vil ikke kommentere om det kan bli aktuelt for KrF å gå med på uendret samlet skattetrykk og samtidig få til en skattefinansiert økning av barnetrygden.
– Jeg hadde håpet vi kunne kommet litt lenger før vi tok helg. Det viktigste for oss er fortsatt er en økning i barnetrygden, minstepensjon og klima- og fattigdomstiltak. Vi er nok nærmere hverandre, men det er fremdeles mange punkter som det er stor avstand på, sa Ropstad etter møtet der regjeringspartiene hadde lagt fram sitt fjerde justerte tilbud.
Ifølge TV 2 var det fredag formiddag, altså før det fjerde tilbudet ble lagt fram, blitt flyttet på vel to milliarder kroner så langt i budsjettforhandlingene.
Brobygger
Både Asheim og Frps Helge Andre Njåstad understreker at utfordringen fram mot fristen tirsdag først og fremst er inndekning. Venstres finanspolitiske talsmann Abid Raja la an litt annen tone og uttalte i forkant av fredagens møte at det egentlig ikke er noe i KrFs alternative statsbudsjett som er et stort problem for Venstre.
– Derfor blir min fremste oppgave å bygge bro mellom partene, sier han til NTB.
– Venstre har friskt i minne hvordan det er å være på den andre siden, så vi har en stor grad av sympati for den posisjonen KrF sitter i nå. Men det at vi nå sitter på den andre siden, gjør at vi kanskje lettere kan forstå utfordringene til regjeringspartiene, sier Raja.
Han sier hans viktigste rolle er å se til at alle får seire, men uten å påføre hverandre smertefulle nederlag.
– Vi hører jo her at Frp ikke vil øke avgiftene og Høyre ikke vil øke skattene, mens KrF har motsatt standpunkt. Da blir min oppgave å forsøk å finne smidige løsninger, sier Raja.
Kamp om moms
KrF ønsker blant annet å skrote dagens momsfritak på utenlandshandel under 350 kroner, et av hjertebarna til Frp.
Njåstad er klar på at KrF med det har krysset Frps smertegrense.
– Det var en veldig viktig sak for oss som vi vant fram med i tidligere forhandlinger. Vi har ikke tenkt at våre seire skal bli nullet ut i denne forhandlingen, sier Njåstad.
– Avviser du at den kan røres?
– Jeg avviser ingen ting, men det skal være mulig å finne inndekkinger og utgifter som alle fire partiene kan stå bak og uten at noen må gå på noen synlige store tap, sier Njåstad.
Fredagens møte varte i to timer. Nå blir det pause i budsjettforhandlingene fram til søndag, fordi Ropstad skal besøke fylkeslag både i Viken og Trøndelag lørdag.
(©NTB)
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon