Venstres budsjettforhandler Abid Raja sier han har stor sympati for KrF i forhandlingene. Min rolle er å sikre seire uten at noen påføres nederlag, sier han.
Budsjettforhandlingene på Stortinget mellom Kristelig Folkeparti (KrF) og regjeringspartiene Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre fortsatte fredag ettermiddag.
Regjeringspartiene la fram sitt fjerde tilbud til KrF i forkant av forhandlingsmøtet, som er det femte i rekken.
– Det er fremdeles mangler både på barnetrygd, kommuneøkonomi, klima, fattigdom, minstepensjon og kvoteflyktninger, oppsummerte KrFs forhandler Kjell Ingolf Ropstad på vei inn i møtet.
Mens Høyre og Frp er tydelig avvisende til KrFs ønske om å betale for gode tiltak gjennom økte skatter og avgifter, sier Venstres forhandler Abid Raja at det egentlig ikke er noe i KrFs alternative budsjett som er et stort problem for Venstre.
– Derfor blir min fremste oppgave å bygge bro mellom partene, sier han til NTB.
– Venstre har friskt i minne hvordan det er å være på den andre siden, så vi har en stor grad av sympati for den posisjonen KrF sitter i nå. Men det at vi nå sitter på den andre siden, gjør at vi kanskje lettere kan forstå utfordringene til regjeringspartiene, sier Raja.
Han sier hans viktigste rolle er å se til at alle får seire, men uten å påføre hverandre smertefulle nederlag.
– Vi hører jo her at Frp ikke vil øke avgiftene og Høyre ikke vil øke skattene, mens KrF har motsatt standpunkt. Da blir min oppgave å forsøk å finne smidige løsninger, sier Raja.
KrF ønsker blant annet å skrote dagens momsfritak på utenlandshandel under 350 kroner, et av hjertebarna til Frp.
Frps forhandler Helge-André Njåstad er klar på at KrF med det har krysset Frps smertegrense.
– Det var en veldig viktig sak for oss som vi vant fram med i tidligere forhandlinger. Vi har ikke tenkt at våre seire skal bli nullet ut i denne forhandlingen, sier Njåstad.
– Avviser du at den kan røres?
– Jeg avviser ingen ting, men det skal være mulig å finne inndekkinger og utgifter som alle fire partiene kan stå bak og uten at noen må gå på noen synlige store tap, sier Njåstad.
Fredagens møte er ventet å vare rundt en times tid. Deretter vil det bli pause i forhandlingene fram til søndag, fordi Ropstad skal besøke fylkeslag både i Viken og Trøndelag lørdag.
(©NTB)