Ørlandet 20181031. US Marines c-130 transportfly under Trident Juncture, den store NATO-øvelsen som nå er i gang i Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Finlands utenriksminister har bedt om et møte med Russlands ambassadør til Finland for å snakke om de antatte GPS-forstyrrelsene under Trident Juncture.

Utenriksminister Timo Soini sier fredag at de ønsker svar fra Russland om GPS-forstyrrelsene under NATO-øvelsen Trident Juncture i Norge og har derfor invitert ambassadør Pavel Kuznetsov til et møte.

Møtet mellom Soini og Kuznetsov er mandag.

annonse

– GPS-forstyrrelsene kom fra Russland, og vi reagerer deretter. Dette er en alvorlig sak, og forstyrrelsene påvirker den sivile lufttrafikken. Vi skal ikke tone det ned, sier Soini til avisen Helsingin Sanomat.

Barents Observer skrev i begynnelsen av november at passasjerfly i Finnmark hadde opplevd tap av GPS-signaler. Også fly nord i Finland opplevde ustabile GPS-signaler.

Det norske forsvarsdepartementet bekreftet tidligere denne uken at Russland forstyrret GPS-signalene mens Trident Juncture pågikk. Også det finske forsvarsdepartementet har bekreftet det samme. Det var, ifølge forsvarsdepartementet, russiske bakkestyrker på Kolahalvøya som forstyrret signalene.

annonse

President Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov sa mandag denne uken at Russland ikke står bak forstyrringen av GPS-signalene.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon