Røyk og flammer utenfor Sana etter et saudiledet luftangrep mot hovedstaden i oktober. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

FN bekrefter at de om «kort tid» skal innkalle partene i krigen i Jemen til fredssamtaler i Sverige. – Dette er et avgjørende øyeblikk for Jemen, sier FN.

Den saudiledede koalisjonen, som støtter Jemens regjering, og Houthi-opprørerne har vist en «fornyet vilje» for en politisk løsning, og de har gitt «tydelige forsikringer» på at de ønsker å delta i samtalene, uttalte FNs Jemen-utsending Martin Griffiths til Sikkerhetsrådet fredag.

– Med det i tankene, har jeg tenkt å samle partene om kort tid, og det skal gjøres i Sverige. Jeg tror vi er nær ved å løse utfordringene slik at det kan skje, sa Griffiths.

annonse

Når samtalene skal skje har foreløpig ikke blitt annonsert.

– Avgjørende

FNs Jemen-utsending sier den saudiledede koalisjonen har godkjent de logistiske planene slik at samtalene kan gjennomføres. De skal også ha godkjent medisinske evakueringer i det opprørskontrollerte området Sana i Jemen. Griffiths sier at de også er nær ved å få til en utvekslingsavtale av fanger og pågrepne personer.

– Dette er et avgjørende øyeblikk for Jemen, sa Griffiths, som også advarte om at planene kan ødelegges dersom kampene intensiveres.

Det var planlagt fredssamtaler i Genève i Sveits i september, men disse ble ikke gjennomført siden Houthi-opprørerne la fram krav i siste minutt før samtalene.

annonse

Den svenske utenriksministeren Margot Wallström uttalte tidligere denne uken at de forbereder seg på fredssamtalene, men da hun uttalte seg var det fortsatt uklart om det ble noe av. Hun håper at møte skal bli holdt innen utgangen av måneden.

Hungersnød

FNs matvareprogram advarte fredag om at innen seks måneder kan Jemen være rammet av hungersnød. Åtte millioner mennesker er rammet av alvorlig matmangel, ifølge FN. Om lag 14 millioner – halvparten av Jemens befolkning – er i dag i hungersnød-fare.

Kampene i Jemen begynte i 2014 da Houthi-opprørere tok kontroll over landets hovedstad Sana. En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot de iranskvennlige Houthiene for å nedkjempe dem.

Over 10.000 mennesker er drept i krigen siden 2015, ifølge Verdens helseorganisasjon. FN har kalt situasjonen i landet for verdens verste humanitære katastrofe.

(©NTB)

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon