Kjetil Rolness mener at det han kaller en «terapeutisk kultur» har invadert alle deler av samfunnet, herunder også Forsvaret. I et innlegg på Facebook skriver samfunnsdebattanten og sosiologen at en diskusjon rundt årsak og konsekvens er underordnet emosjonelle og psykologiske aspekter.
Posten er skrevet i forbindelse med debatten rundt KNM Helge Ingstad, en av Forsvarets fregatter, som nylig seilte rett inn i et tankskip i Hjeltefjorden utenfor Bergen.
Innledningsvis gjør Rolness et poeng av at det fremstår som utrolig at ingen vet hva som skjedde, da et helt mannskap, med avansert teknologi som dessuten varslet dem, navigerte rett inn i et tankskip.
– Det er bra at NOEN vet hva som skjedde da en vaktsjef, en assisterende vaktsjef, en rormann og to utkikkere – til tross for tilgang til avansert navigasjonutstyr – og en rekke innstendige advarsler i minuttene før smellet – ikke skjønte at de var i ferd med å kollidere med et tankskip på 140.000 tonn, og kanskje burde endre kurs, skriver Rolness med henvisning til en uttalelse fra Sjøforsvarssjefen om at «kun psykologene og prestene vet hva som skjedde».
Videre påpeker Rolness at ledelsen i Forsvaret beklager seg over spekulasjoner. Han mener at de insisterer på å forsvare mannskapet ombord på KNM Helge Ingstad. Ifølge Klassekampen får mannskapet omfattende traumehjelp, et helt team av leger, psykologer, sykepleiere og prester skal se til dem.
– Imens skal Forsvaret klage på spekulasjoner i offentligheten, fortelle oss hvor utrolig flotte, flinke og godt trente mannskapet er, og berolige oss om at den sjelelige oppfølgingen står til gull, skriver han.
Rolness nevner blant annet at VG har rapportert at mannskapet nå skal være sammen, jobbe sammen og sove sammen, som et ledd i en slags traumebehandling.
– Jeg tipper vi få det første «Hva følte du da»- intervjuet med deler av vaktlaget på broen på Lørdagsrevyen, før vi får vite noe om årsakene til ulykken, skriver han.
Rolness konkluderer med at en terapeutisk kultur er i ferd med å forplante seg i samfunnet generelt. Denne kulturen medfører at årsaker, ansvar og konsekvens nedprioriteres, for å tekkes følelsesmessige aspekter. På tross av at det ifølge Rolness ikke er politisk korrekt å spekulere, stiller han spørsmål til hva den terapeutiske kulturen gjør med Norges forsvarsevne.
– Den terapeutiske kultur som invaderer alle deler av samfunnet – nå også feltet der den minst hører hjemme. Alt snakk om årsaker, handlinger, ansvar og konsekvenser er underordnet tematiseringen av de «menneskelige» – les: følelsesmessige og psykologiske – aspekter – og helst med offervinkling. Hadde vi ikke fått beskjed om å ikke spekulere, kunne vi lett kommet til å lure på hva dette gjør med forsvarsevnen. La det ikke blir krig, for det kommer til å gjøre vondt, skriver Rolness.