Tusenvis av tsjekkere benyttet markeringen av Fløyelsrevolusjonen som en anledning til å demonstrere mot landets korrupsjonssiktede statsminister Andrej Babis. Foto: AP / NTB scanpix.

Tusenvis av tsjekkere benyttet markeringen av Fløyelsrevolusjonen som anledning til å demonstrere mot landets korrupsjonssiktede statsminister Andrej Babis.

annonse

Milliardær og statsminister Babis er siktet for å ha misbrukt EU-subsidier på en gård som han senere overførte til familiemedlemmer, deriblant sønnen Andrej Babis Jr.

Lørdag, på årsdagen for Fløyelsrevolusjonen i 1989, gikk tusenvis av tsjekkere ut i gatene for å demonstrere mot Babis. Demonstrantene veivet med EU-flagg, og ropte «trekk deg, trekk deg!».

Protester mot Babis har funnet sted nærmest daglig etter at sønnen tidligere denne uka sa til den tsjekkiske nyhetsportalen Seznam Spravy at han ble holdt på Krim-halvøya mot sin vilje, angivelig for å hindre at politiet får avhørt ham i forbindelse med korrupsjonssaken mot ham og faren.

Selv har statsministeren sagt at sønnen hans, som til daglig bor i Sveits, er psykisk syk og oppholder seg på Krim frivillig.

Parallelt med protestene har opposisjonen stilt mistillitsforslag mot Babis, og nasjonalforsamlingslederen har uttalt at en avstemning trolig vil finne sted 23. november. Sosialdemokratene, en av Babis’ koalisjonspartnere i minoritetsregjeringen hans, har uttalt at de «vurderer alle alternativer», deriblant å trekke seg fra samarbeidet.

Hvis Babis’ regjering taper mistillitsavstemningen, må han og hans regjering trekke seg. Babis er imidlertid en nær alliert av president Milos Zeman, som har lovet å gjenutnevne Babis dersom han blir avsatt.

Selv har statsministeren ingen planer om å gå frivillig.

– Jeg kommer aldri til å trekke meg. Aldri. Jeg vil at alle skal huske dette. Aldri! sa han i forbindelse med protestene som fant sted fredag.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.