Reuters/Matthew Childs

Som følge av debatten om bemanning i Forsvaret har landslagsledelsen i fotball vedtatt at landslaget skal representere begge kjønn på en balansert måte. Lise Klaveness, direktør for toppfotballen, begynte dagens pressekonferanse med å lese opp pressemeldingen som ble sendt ut i går.

Konklusjonen er: Landslaget kan ikke bakstreversk sitte på benken. Et taktisk og tidsriktig bytte må gjøres. Landslaget må heve samfunnsambisjonene, være en inkluderende arbeidsplass.

Martine Aurdal, Dagbladet: – Jeg leste på Wikipedia i går at det er elleve spillere på et fotballag. Siden fulgte jeg linken på elleve som fortalte om oddetall. Siden kom en link om 11. september. Den fulgte jeg ikke. Men som jeg forstår det så kan ikke sammensetningen bli balansert på denne måten. Vil dere utvide laget til tolv spillere?

Klaveness: – Å nei, du. Den tolvte spilleren er publikum. Vi kunne selvsagt avstått en spiller fra start. Det er ikke ulovlig. Men vi har kommet frem til at det er riktigst å på «gentleman-maner» gi seks plasser til kvinnelige spillere.

Ane Stø, Kvinnegruppa Ottar: – Vi synes det er på tide at menn kommer seg av banen! De kan være ballgutter! Nå skal kvinner spille alene i 150 år! Det er balanse!

Klaveness: – Vi har ikke vurdert det. Vi satser på samarbeid og at fortiden kan legges bak oss.

Anders Giæver, VG: – Er det slik at visse posisjoner på banen er best tjent med å bli bekledd av et bestemt kjønn?

Klaveness: – Ja. Helt klart. Kvinner er historisk kjent som housekeepers. Derfor må keeperen selvsagt være en mann. Videre går assosiasjonene når man tenker på en spiss i retning mannens kjønnsorgan. Så spissen må være en kvinne. Vi ser også helst at kapteinen er en kvinne, siden dette er et yrke som i alle år har vært mannsdominert, mens indreløperne må være menn, siden det er kvinnen som tradisjonelt sett har løpt ærend og følt på sitt indre.

Espen Teigen, Nettavisen: – Er ikke dette å svekke landslaget?

Her høres et gisp i konferanserommet.

Klaveness: – Hva mener du med det?

Teigen: – Jeg mener dette er å legge til rette for å kvotere inn ukvalifiserte spisser og indreløpere.

Klaveness: – Det er en naturlig konsekvens av utviklingen.

Helge Lurås, Resett: – Hva med garderobeforholdene? Skifter menn og kvinner samtidig?

Klaveness: – På sikt ønsker vi å tilby både kvinner og menn garderober. Vi har ikke tatt standpunkt til om de skal skifte samtidig. Men foreløpig er det ikke areal ledig for mannlige og kvinnelige garderober på landslagsarenaen.

Lurås: – Hvorfor ikke?

Klaveness: – De gamle stereotype og diskriminerende garderobene er omgjort til garderober for menn som føler seg som kvinner og kvinner som føler seg som menn. Vi har også en garderobe for rogalendinger som føler seg som franskmenn fra regionen Rouen. Samt en for kvinner som føler seg som sauer fra syttitallet. Så det er rett og slett ikke plass.

Therese Sollien, Aftenposten: – Hvor mange av disse garderobene blir brukt regelmessig?

Klaveness: – Jeg synes et slik spørsmål er utidig.

Karen Marie Espeland, NRK: – Hvor går veien videre for landslaget nå?

Klaveness: – Vi opererer i en egen liga. Er så å si i en egen klasse. Vi vurderer å overføre internkamper fra treningsøkter. Men Sverige har vist initiativ, vil følge vårt eksempel. Så på sikt kan det bli landskamper igjen.

Sollien, Aftenposten: – Hva med de oppsatte kampene i UEFA Nations League?

Klaveness: – Vi kan ikke delta på en slik diskriminerende arena. Vi no-platformer Nations League.

Fredrik Græsvik, TV2: – Har dere fått noen reaksjoner fra sponsorer på avgjørelsen?

Klaveness: – Idrett er lagt under kulturdepartementet, så vi er av Trine Skei Grande lovet kompensasjon og økning av dagens inntektsnivå.

Teigen, Nettavisen: – Det verserer rykter om at første treningsøkt med det nye laget måtte avbrytes tidlig fordi noen av kvinnene på laget ville sette seg i midtsirkelen og snakke med mennene om en uheldig situasjon som oppsto.

Klaveness: – Jeg kan ikke gi detaljer fra det indre liv i leiren.

Her avbryter NFFs pressetalsmann: – Tiden er ute. Et siste spørsmål.

Bakerst i lokalet, ved bordet med forfriskninger høres det et stønn fra Filter Nyheters utsendte, Harald Klungtveit:

– Jeg gjør snart en Trædal! Tisser på meg! Kan jeg få aksept for å være en lystløgner som egentlig bor på Twitter? Det må da finnes en garderobe for sånne som meg?