Gamla Stan i Stockholm, Sveriges hovedstad. Foto: REUTERS/Bob Strong
annonse

I Sverige har nedskjæringer i pensjonene, galopperende boligprisvekst og innvandringsdrevet boligmangel medført at andelen fattige pensjonister øker. 10 000 personer over 50 år er nå hjemløse i vårt naboland i øst. Dette rapporterer Metro.

annonse
annonse

I april i fjor rapporterte SVT om de såkalte fattigpensjonistene, og lagde en videoreportasje der en av deres journalister fulgte de hjemløse eldre, på deres leting etter et akseptabelt sted å sove og hvile seg i Stockholmsnatten. I reportasjen får man et innblikk i hvordan tilværelsen er for svensker, som i mange tilfeller har jobbet gjennom hele sin voksne alder. Pensjonen de får er ikke nok til å betale en vanlig husleie.

annonse

En av mennene i reportasjen forteller at han pleier å sove på bussen og på t-banen, på de lengre strekkene. Når han når endestasjonen, må han ut igjen og finne et annet sted å hvile. Alltid er han i bevegelse.

Metro har nylig intervjuet en annen fattigpensjonist kalt Adolf Arbelius. Han er 61 år, og fikk hjerneslag da han satt på t-banen for to år siden. Han måtte forlate jobben sin på grunn av symptomene, og gikk av med førtidspensjon. Leiligheten hadde han overlatt til sin tidligere kone og barna. I dag bor han i en sovepose på taket av et båthus.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

– Det verste er jo at det er kaldt, inni båthuset også. Men det er likevel fast mark, det er bra, sier Adolf, da Metro møter ham på et suppekjøkken i Stockholm.

Han har forsøkt å få hjelp, uten å ha kommet noen vei.

– Jeg har forsøkt å få hjelp, men etter slaget tærer det på kreftene, sier Adolf, som sliter med å snakke, og det ikke bare på grunn av slaget.

Adolf Arbelius ble mishandlet og ranet etter at han havnet på gaten.

– Jeg ble mishandlet. De kastet seg over meg, ranet meg for medisiner som jeg har fått for mine nerver etter slaget. De er reseptbelagte, som legen har skrevet ut, og de er klassifiserte som narkotika, sier han, og peker på sin munn, der det mangler mange tenner.

– De slo ut tennene her, og jeg brakk kjeven.

Et vitne filmet episoden, og gjerningsmennene ble dømt til fengsel i to år og fire måneder, mens Adolf mottok erstatning, som han håper å kunne bruke på å reparere skadene han fikk i munnen og tennene.

Jeanette Höglund fra den frivillige organisasjonen Vid Din Sida forteller at hun av menneskelig medfølelse valgte å jobbe med eldre hjemløse. Hun setter også stor pris på eldre mennesker.

– Jeg valgte nettopp målgruppen eldre, hjemløse pensjonister fordi jeg elsker disse menneskene. Delvis fordi min mor jobbet innen eldreomsorgen, men også fordi jeg har sett mange eldre på min jobb i t-banen, og hvordan de sover der nede, sier hun.

Hun forteller om de stakkars pensjonistene, som svært ofte må være i bevegelse, på leting etter et passende og trygt sted å sove. Eldre mennesker som sover under broer, på bakken, i telt eller på nattbussen.

– Det eneste de jakter etter er en natts søvn. Å få ligge ned horisontalt, legge bena opp og hvile dem, forteller Jeanette Höglund.

Hun sier at pensjonistene hun møter sjelden får hvilt ut skikkelig og nesten alltid må stå og gå. Derfor har mange hovne ben, med såre føtter.

Charlotte Fondén på Socialstyrelsen sier til Metro at noe av årsaken til at det er så mange hjemløse pensjonister er at det stilles høye krav for å få leie bolig.

– Det er høye krav på leietagere i dag, det gjelder ikke bare eldre personer, men også andre grupper. Det er kommunene som har boligforsørgelsesansvaret for innbyggerne i kommunen. Men på nasjonalt nivå er det boligmangel. Det trengs flere boliger og leieleiligheter som personer med lavere inntekt har råd til å bo i, og der kravene for å få leiekontrakt ikke er så høye, sier Fondén.

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.