Illustrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Byggmester Ole-Petter Madland fra Askim får kritikk for en reklameeffekt han har satt på firmabilen sin. Reklamen forestiller en såkalt hottentott sammen med teksten «Vi hjelper ælle. Utfører ælt i negerærbe!», altså «Vi hjelper alle. Utfører alt av negerarbeid!», skrevet som på østfolddialekt. Nå sier lederen for politiets forebyggingsenhet, Espen Valsgård, at han vil anmelde Madland for reklamen.

– Jeg mener vi er ferdig med diskusjonen om ordet neger, det er ikke noe vi sier i 2018, sier Valsgård til Smaalenes Avis.

Han er redd for at reklamen kan gjøre at noen grupper føler seg utenfor.

annonse

– Jeg er overrasket over at noen kan ha det på bilen sin, så åpenlyst, og jeg ser på det som en plikt å anmelde forholdet. Så er det opp til rettsvesenet å finne ut om det er et straffbart, påpeker Valsgård.

Byggmester Madland selv stiller spørsmål ved om dette er noe politiet bør bruke tid på, all den tid det forekommer ordentlig kriminalitet som ikke blir oppklart.

– Om politiet bruker tid på dette, i stedet for ordentlig kriminalitet, da har de et problem, sier han.

annonse

Madland påpeker at en somalier han solgte sin forrige bil til bare lo av det, og indikerer at de som hisser seg opp over reklamen er sensitive. Han lover likevel at han skal fjerne den, for å skåne «sarte sjeler».

Foto: Skjemdump fra Smaalenes Avis.

I utgangspunktet mente Madland at reklamen var en slags protest mot politisk korrekthet. På spørsmål fra Smaalenes Avis om det politisk ukorrekte begrepet neger, svarer Madland at han ser det som negativt at ord og uttrykk som har vært helt vanlige, forsvinner og sensureres bort, for eksempel i litteratur og film. Ordet neger synes han ikke er rasistisk.

– Nei, og det er det jeg ønsker å demonstrere mot. Neger er for meg en person fra Afrika på samme måte som vi er hvite. Hadde jeg brukt ordet «nigger», derimot, kunne det vært rasistisk. Men jeg er så lei av at ord som «negerkonge» fra Pippi Langstrømpe og «hottentott» i Torbjørn Egners sang ikke skal kunne brukes. Dette er ord jeg har vokst opp med. De har vært en del av barnelærdommen min. Plutselig skal vi ikke kunne bruke disse ordene fordi noen mener det ikke er korrekt, sier Madland

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon