Daværende USAs president Barack Obama og nåværende president Donald Trumps under sistnevntes innsettelsesseremoni ved US Capitol i Washington, DC, 17. januar 2017. / AFP FOTO / Mandel NGAN

Ifølge en studie gjort av de anerkjente institusjonene Chicago Council on Global Affairs og Texas National Security Network, mener en stor majoritet av 588 amerikanske meningsledere og opinionsdannere i utenriks- og sikkerhetspolitiske spørsmål at politisk polarisering på hjemmebane er den største sikkerhetspolitiske trusselen som USA nå står ovenfor.

annonse

Undersøkelsen ble gjennomført mellom 2. august og 16. oktober i år blant utenrikspolitiske opinionsledere fra den amerikanske regjeringen, den amerikanske kongressen, diverse tenketanker, akademia, media, interessegrupper, bedriftsledere, religiøse grupper og frivillige organisasjoner.

Tallet varierer litt som følge av politisk tilhørighet, men godt over 70 prosent av de spurte mener at politisk polarisering i USA er den aller største sikkerhetspolitiske trusselen som landet nå står ovenfor. Nord-Koreas atomprogram kom på andreplass og Irans atomprogram på tredje. Fremveksten av Kina som en global supermakt ligger helt nede på en fjerdeplass på listen, foran bekymringen for reverseringen av demokratiseringen av verden. Uroen for russisk innblanding i amerikanske valg endte opp på sjetteplass.

Til sammenligning anser en majoritet av den generelle amerikanske befolkningen at internasjonal terrorisme er den største trusselen mot USA (66 %), foran Nord-Koreas atomprogram (59 %), mens Irans atomprogram (52 %) ender opp på tredjeplass. Bare 50 % av amerikanerne mener at politisk polarisering på hjemmebane konstituerer den mest alvorlige sikkerhetstrusselen mot landet, ifølge en annen studie gjort av Chicago Council on Global Affairs.

annonse
annonse

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.