Lars Lagerbäck. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
Norges landslag i fotball er mye mer spillende enn før, nesten for mye etter Lars Lagerbäcks smak. Spillerne trives med det.
annonse

– Jeg tror alle mann er litt opptatt av det, å ha ballen selv. Siden jeg var i Sarpsborg har ballbesittelse vært viktig, og jeg er glad i den typen fotball. Vi har spillere som er tekniske, flinke til å lese spillet og se hvor medspillerne er, sier Mohamed Elyounoussi til NTB.

– Det hjelper at alle er rolige med ball og har oversikt, men når det er sagt så har det ikke vært noe bevisst spillemønster fra Lars’ side. Vi skal være kreative og se hvor rommene er, og ikke minst variere mellom kort og langt. Nå møter vi ofte lag som ligger lavt, og vi lærte mot Nord-Irland i fjor at det ikke er så lurt å slå langt mot slike lag.

Håvard Nordtveit tror spillernes klubbhverdag preger måten landslaget spiller.

annonse

– Vi har sjelden hatt så mange i andre land som nå, og i det store utland er det moderne fotball å holde på ballen. Jeg kommer iallfall fra en klubb som liker å gjøre det. Når vi møter lag som legger seg lavt prøver vi å vri spillet, tvinge dem til å løpe mest mulig, og til sist åpner det seg rom. Jeg tror mange her har tatt med det fra klubbene, sier Hoffenheim-spilleren til NTB.

Relasjoner

Han trekker også fram at spillerne kjenner hverandre godt.

– Mange her har spilt veldig mange kamper sammen på aldersbestemte landslag, og det bidrar til at det er så god kjemi i gruppa både på og utenfor banen. For eksempel vet jeg hva Markus (Henriksen) tenker når jeg har ballen, han dropper ned eller går i mellomrom. Det samme med Ole (Selnæs), han liker å få ballen i føttene og er på en måte boksåpneren vår. Hver spiller har god kjennskap til nesten alle i troppen.

Omar Elabdellaoui mener at det er den defensive grunnmuren som har satt Norge i stand til å ta steg som et spillende lag.

annonse

– Vi gir motstanderne veldig lite, jobber hardt for hverandre og vinner ballen i gunstige posisjoner. Ofte er vi på rett plass og har folk i bevegelse, og det gjør det lettere for ballfører, sier han.

– Lars har gjort det veldig tydelig hvordan han vil ha det i visse situasjoner, og enkelte bevegelser prøver vi å automatisere, men det er ikke sånn at han bestemmer hva hver av oss skal gjøre til enhver tid. Regelen er å være kreativ på motsatt banehalvdel og ta liten risiko på egen, og alltid å være i bevegelse og tilby løsninger.

Effektivitet

Etter at Lagerbäck eksperimenterte mye i fjor har det vært en svært stabil gruppe i år. Det spiller også inn.

– Lars meldte ganske tidlig at han ville finne seg en stamme, og han har holdt seg til mange av de samme navnene, sier Nordtveit.

Lagerbäck var søndag inne på at spillstyrken som har gitt klar overvekt i ballbesittelse i samtlige nasjonsligakamper kan gå ut over effektiviteten fordi rivalene legger seg dypt og ikke gir bort noe rom.

annonse

– Vi ønsker å kontre også, men det er vanskelig når vi møter lag som ligger så lavt og har så lite ball, sier Moi.

– Ofte er det kanskje lurt å la dem ha litt ball og føle at de kan komme fram, for da kan vi kontre eller spille litt bak dem. Men om vi bare setter mulighetene våre så må motstanderen uansett komme ut, og da åpner rommene seg uansett, mener Elabdellaoui.

Han synes spillstyrken er et fint våpen å ha i landslagets arsenal.

– Absolutt. Når vi leder og ikke trenger å jakte mål er det veldig positivt å kunne bruke tid og ha ballen i laget.

annonse

(©NTB)

[email protected]

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon