Flere medlemmer i KrFs landsstyre ønsker et ekstraordinært landsstyremøte etter VGs oppslag om maktspillet i partiet.
Sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug vil nå ta kontakt med partiledelsen og be om et ekstraordinært landsstyremøte slik at partiet kan gå gjennom hva som skjedde – og ikke skjedde – i ukene og dagene før det viktige retningsvalget i KrF.
– Er det som står i VG i hovedsak riktig, svekker det hele grunnlaget for vedtaket som ble gjort, sier Bjørkhaug til Adresseavisen. Hun legger ikke skjul på at hun er rystet over saken.
Ifølge VG begynte KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad å bruke argumentet om at det ville være mulig å endre abortloven dersom man gikk inn i et samarbeid med dagens regjering, etter et hemmelig møte med statsminister Erna Solberg og resten av Høyre-ledelsen 11. oktober.
Det skal ha vakt sterke reaksjoner innad i KrF at han brøt interne, vedtatte spilleregler om ikke å blande inn andre partier i kampen om veivalget, ifølge VG.
– Dette framstår som regi fra Høyre og Ropstad. Er dette riktig, er det alvorlig, sier Bjørkhaug.
Også KrF-fylkesleder i Akershus Arne Willy Dahl er urolig over det som nå skjer.
– Jeg er betenkt over mangelen på intern kommunikasjon i ledelsen. Oppslaget sår tvil om hvorvidt kommunikasjonen har vært god nok, sier han til NTB og viser til at det ikke ser ut til at partileder Knut Arild Hareide var informert om det hemmelige møtet på Statsministerens kontor.
– En annen ting som forsterker dette, er at man trekker inn andre partier i det som skulle vært en intern prosess, sier Dahl.
Han mener at landsstyret bør komme sammen så raskt som mulig.
– Denne saken må vi få oppklart. Det er planlagt et landsstyremøte på telefon i desember, men jeg tror at denne VG-saken gjør at vi bør ha et fysisk møte raskt. Det kan jo være andre opplysninger i saken enn det som kommer fram i oppslaget i VG, sier Dahl.
Til Aftenposten sier han at han vil oppfordre partiledelsen til å legge sonderingene med den borgerlige regjeringen på is.
– De bør i hvert fall ikke gjennomføres ennå, sier Dahl.
For at det skal kalles inn til ekstraordinært landsstyremøte, må det kreves av en firedel av medlemmene. KrFs landsstyre har 39 medlemmer.
– Dette styrker ikke Ropstad, konstaterer politisk kommentator Berit Aalborg i Vårt Land.
– Saken kan bidra til å svekke Ropstads posisjon som en mulig leder for KrF, sier valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo til NTB.
Begge tar imidlertid forbehold om at VGs framstilling av maktkampen innad i KrF er riktig.
Ifølge VG startet Ropstad en knallhard kamp mot partileder Knut Arild Hareide og hans ønske om en historisk venstredreining etter et hemmelig møte med Høyre-ledelsen 11. oktober.
Ropstad hadde før dette møtet vært i tvil om hvordan han skulle forholde seg til Hareides oppsiktsvekkende landsstyretale 28. september. Internt skal han imidlertid ha uttalt at han ville være lojal mot Hareide, trass i uenighet om veivalg.
I en kronikk 10. oktober flagget han sitt ståsted – men uten å nevne en endring av abortloven. Først etter kveldsmøtet den 11. begynte Ropstad å bruke abortsaken for det den var verdt for å sikre «blå» seier i KrF.
På et møte i Hordaland KrF fire dager senere trakk Ropstad for første gang fram både abortlovens paragraf 2c, tvillingabort og bioteknologiloven som tre områder han mente KrF kunne få gjennomslag med Høyre.
18. oktober gikk han ut i mediene og ba Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre avklare sitt syn på saken. Samme dag svarte Solberg imøtekommende at Høyre var klare til å diskutere abortloven, mens Støre gjorde det klart at noen endring av loven er uaktuelt.
Utspillet skapte ifølge VG sterke reaksjoner innad i KrF-ledelsen, som et brudd på spillereglene de hadde blitt enige om på forhånd, nemlig at man ikke skulle blande andre partier inn i KrFs interne prosess.
– Gitt at VGs versjon er riktig, så tyder jo det på at Høyre har spilt en mer aktiv rolle enn det som tidligere har vært kjent, sier Aardal.
– Dersom det her er snakk om koordinerte utspill, så er det ganske oppsiktsvekkende fordi denne historiske muligheten, slik Ropstad formulerte det, jo var nokså avgjørende for veivalget, mener valgforskeren.
De siste ukene har det bygget seg opp et betydelig raseri i mange KrF-miljøer. Saken kan føre til ytterligere splittelse i KrF, ifølge Aardal.
– Slike historier øker jo selvsagt forbitrelsen, særlig fordi abortspørsmålet ble så avgjørende.
Aalborg tror saken kan få mye å si for tilliten til Ropstad. Det springende punktet er om abortutspillet i utgangspunktet var Ropstads eget, eller om det kom fra Høyre, mener kommentatoren.
– Det er jo mye som tyder på at det var Høyre som først satte spørsmålet på dagsordenen, påpeker hun.
I en epost til VG skriver Ropstad at det er flere forhold i saken han ikke kjenner seg igjen i framstillingen av.
– Jeg har aldri vært i tvil om at det riktige for KrF har vært å samarbeide mot høyre. Det jeg var usikker på, var nettopp hvor hardt jeg skulle kjempe for saken, skriver han.
NTB har så langt mandag ikke lyktes i å få Ropstad i tale.
Hun vil nå ta kontakt med partiledelsen og be om et ekstraordinært landsstyremøte slik at partiet kan gå gjennom hva som skjedde og ikke skjedde i ukene og dagene før det viktige retningsvalget i KrF.
– Er det som står i VG i hovedsak riktig, svekker det hele grunnlaget for vedtaket som ble gjort, sier Bjørkhaug til Adresseavisen.
VG skriver mandag at Ropstad begynte å bruke argumentet om at det ville være mulig å endre abortloven dersom man gikk inn i et samarbeid med dagens regjering etter et hemmelig møte med statsminister Erna Solberg og resten av Høyre-ledelsen 11. oktober. Det skal ha vakt sterke reaksjoner innad at han brøt interne, vedtatte spilleregler om ikke å blande inn andre partier i kampen om veivalget, ifølge VG.
– Dette framstår som regi fra Høyre og Ropstad. Er dette riktig, er det alvorlig, sier Bjørkhaug.