Illustrasjonsbilde. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse

Har du noen gang stilt deg spørsmålet hvor viktig bompengeinntektene er for staten Norge? Hva betyr det for inntektene til landet Norge dersom Norge ikke hadde bompenger? Ville landet ha gått konkurs? Ville Norge ha slitt økonomisk?

annonse
annonse

Å snakke om bompenger i Norge er som å banne i kirken. Det er kanskje den mest forhatte avgiften Norge har for folk flest. Det er en usosial skatt som rammer dem som har minst fra før. En skatt som gjør livet mer komplisert for barnefamilier som ikke har andre alternativer enn å eie egen bil, og gjerne drivstoffbil i tillegg.

annonse

I 2018 var de totale inntektene for staten Norge 1.253 milliarder kroner. Et svimlende tall. Disse inntektene kommer fra blant annet olje, skatter og avgifter med masse mer.

Av viktige inntekter til staten så er petroleumsinntektene blant de største. Moms utgjør også en enorm inntekt og er ca. 266 milliarder av de totale 1.347 milliardene. Moms er nok en avgift folk flest ikke tenker så mye på i det daglige. Mange vet nesten ikke hva det er og det finnes forskjellige momsklasser. 25 % legges på alle produkter som klær, sko, sykkel, bagger osv. Så har vi matmoms som er 15 %. Museumsmoms på 12% osv.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Når du kjøper et par sko i butikken til 500 kroner, så går 100 kroner til staten og 400 kroner til butikken. Så å si 100 % av alle produkter og tjenester man kjøper i Norge betaler man moms til staten. Men siden det er inkludert i prisen, så tenker vi ikke så mye på det i det daglige. Man betaler 500 kroner for skoene og tenker ikke på hvordan fordelingen skjer i bakkant.

Men så var det bompengene da

Hvor mye av inntektene til staten tror du kommer fra bompenger? Mye? Lite?
Jeg ble selv overrasket, men det var over hvor utrolig liten andel av inntektene til staten som bompengene stod bak.

I 2017 stod bompengene for 10,2 milliarder kroner. De er sikkert noe høyere i 2018. Men tar man utgangspunkt i 2017 tallene og sammenligner med budsjettet fra 2018. så utgjør bompenger KUN 0,8 % av de totale inntektene.

For å si det på en enklere måte. Når staten har tatt inn 100 kroner i forskjellige avgifter, så utgjør KUN ca 80 øre av de 100 kronene bompenger. Kun 80 øre.

Da er det store spørsmålet, hvorfor ønsker politikerne disse inntektene så høyt?
Hvorfor plage så mange mennesker? Finnes det andre alternativer på å få inn disse inntektene på uten at det rammer mange av de svakeste?

Hadde man økt momsen med noen promille ville man fort fått inn tilsvarende beløp som bompengene utgjør. Er dette et bedre alternativ? Hva med å øke selskapsskatten fra 26 % opp noe?

De aller fleste inntektene bilisten betaler kommer fra avgifter på bensin og avgifter på biler. Bompengene er bare småpenger i den store sammenheng, men allikevel plager den livet av folk flest.

Slik jeg ser på det, så bør bompenger forbys i Norge.
For det første er inntektene veldig små i den store sammenheng.
Nummer 2 den rammer de svakeste i samfunnet.

Min påstand er at Norge klarer seg svært bra uten disse inntektene.

Om man har 100 kroner i hånda eller 99 kroner og 20 øre så har men nesten det samme. For 2019 forventer staten å få ca. 20 milliarder ekstra kroner en først antatt i petroleumsinntekter (tilsvarende 2 år med bompenger for hele landet). Så bare der har staten fått inn masse ekstra kroner som de ikke hadde forventet.

Nok er Nok

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.