Brumunddal 20180119. Huset i Brumunddal hvor politiet mener at Janne Jemtland ble drept. Hennes ektemann er siktet for drapet, men erkjenner ikke straffskyld. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
annonse
annonse

Janne Jemtland ble skutt i hodet med en pistol, men døde av drukning etterpå. Rettsmedisinerne sier hun uansett ikke kunne reddes etter skuddet.

Obduksjonen av Janne Jemtland slår fast at hun ble påført en stor og uopprettelig hjerneskade av pistolskuddet hun ble rammet av om natten 29. desember i fjor. Pistolkulen traff imidlertid ingen vitale områder i hjernen som styrer ånderettet eller pulsen, så 36-åringen levde fortsatt, men var bevisstløs.

– Ville det vært mulig å redde henne, spurte aktor Iris Storås.

annonse

– Nei, det tror jeg ikke. Hun kunne blitt holdt i live i noen tid, men hun ville dødd av oppsvulming av hjernen, forklarte rettsmedisiner Silje Osberg.

Motstrid

Overlegen måtte svare på mange spørsmål fra partene da hun redegjorde for obduksjonen i Hedmarken tingrett. Det er motstrid mellom hva den drapstiltalte ektemannen har forklart til politiet og hva rettsmedisinerne har gjort av funn under obduksjonen.

– Vi lurer veldig på når døden inntreffer. Dette er et stort spørsmål for oss, og vi hadde håpet på at dere kan svare på det, sa forsvarer Christian Flemmen Johansen.

Den tiltalte har forklart at han kjørte rundt med liket av kona i bilen i nærmere ett døgn før han dumpet henne i Glomma, 85 kilometer hjemmefra. Denne forklaringen er derimot ikke forenlig med funnene fra obduksjonen som slår fast at Janne Jemtland døde av drukning i løpet av to til tre timer etter skuddet falt.

annonse
Ikke mulig

– Vi har ikke helt tatt stilling til hva som skjer hvor, men jeg vil jo tro at hun etter ganske kort tid blir brakt til et fuktig miljø. Det må ha vært ganske mye vann som hun har fått ned i lungene og så blitt nedsenket i Glomma etter hvert, sa Osberg til retten.

– Vi tenkte at hun kanskje hadde druknet på funnstedet, men skjønte etter hvert at det ikke var mulig, fortsatte hun.

Ektemannen har forklart at det drapsnatta oppsto et basketak mellom han og kona. Hun skal ha dratt fram pistolen, og han skal ha forsøkt å ta den fra henne da skuddet ble utløst og traff henne. Ifølge ham var det hennes finger som var på avtrekkeren.

Våpenet ble kastet til skogs etter drapet, men ble funnet i et skogsområde på Vangsåsen i Hedmark 8. mai. Det er ikke blitt funnet noe DNA-spor på våpenet etter at det lå ute hele vinteren.

Vanskelig å utløse

Våpenekspert Leif Øren fra Kripos forklarte seg i retten tirsdag om våpenet og skuddet som var blitt avfyrt mot Janne Jemtlands panne. Han avviste at dreide seg om noe kontaktskudd, men sa det mest sannsynlig var blitt avfyrt på mer enn 5 centimeters avstand. Øren ble spurt om det var mulig å rette våpenet mot seg selv og rette pistolen mot sitt eget hode slik som skyteskaden er beskrevet av obdusenten.

annonse

– Det er mulig, men det er veldig tungt, slo Øren fast og kommenterte at det krevde en del kraft på avtrekkeren for å utløse skuddet.

-Det å snu våpenet mot seg selv gir veldig begrensninger på skyteavstanden. En vil kunne få våpenet til å peke mot det aktuelle området, men da får en dårlig grep på avtrekksfingeren, sa Øren.

Kunne blitt liggende lenge

Selv om ektemannen forsøkte å rydde snø og fjerne spor etter drapet, fant teknikere tallrike forekomster av blodspor som stammet fra Janne Jemtland. Også da de lette på det eksakte stedet hvor hun var blitt kastet i Glomma, ble det funnet blodspor på rekkverket ved Eid bru i Våler i Hedmark.

I vannet under brua, på 2,5 meters dyp, lå den døde kvinnen. Hun var blitt kastet i vannet med et 38 kilos tungt lastebilbatteri festet til kroppen og hadde ikke blitt flyttet av den sterke strømmen i elva.

– Hvis det ikke var blitt påvist hvor dette stedet var, når ville hun i så fall kunne blitt funnet? spurte aktor Iris Storås.

– Jeg ville anta at hun kanskje ikke ville blitt funnet på lang, lang tid, sa politioverbetjent og kriminaltekniker Audun Kolstad i retten.

– Hun hadde blitt værende der, spurte statsadvokaten videre.

– Ja.

annonse

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon