Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Budsjettforhandlingene mellom KrF og regjeringspartiene fortsetter på overtid på Stortinget. – Vi har god tid, sier KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

Ropstad slo av en liten prat med pressen da han var ute på gangen for å hente seg en kopp kaffe. Dagens andre forhandlingsmøte om budsjettet hadde da vart i rundt tre timer.

KrF-nestlederen kunne ikke gi noe estimat for når de er ferdige, men utelukker ikke at budsjettforhandlingene må fortsette utover onsdagen.

annonse

– Vi har god tid vi, vet du, sa han og gikk inn på møtet igjen rundt klokka 17.

De fire partiene hadde gitt seg selv frist til tirsdag formiddag med å komme i mål, men det gikk ikke.

Fristen for avgivelse fra finanskomiteen på Stortinget har allerede blitt utsatt én gang, til 27. november. Planen har vært å ha finansdebatt én uke senere.

Moms på småhandel

Tidligere tirsdag hadde de tre regjeringspartiene lagt på bordet et budsjettforslag som KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad beskriver som «bedre enn i går».

annonse

Uenigheten om momsfritak for småhandel fra utlandet ser ut til å være blant punktene som ikke er løst.

– Jeg mener det er en viktig del av inndekningen, men ikke minst er den viktig for norsk næringsliv, sa Ropstad til NTB tidligere tirsdag.

Ropstad fremholdt at dette er en god sak for KrF, og at momsfritaket for småhandel på under 350 kroner fra utlandet er en forskjellsbehandling og diskriminering av norske næringsliv.

Moms på slik handel vil trolig kunne innbringe flere hundre millioner kroner i statskassen. Men regjeringspartiene ønsker at fritaket skal opprettholdes.

Komme i mål

Den egentlige fristen for forhandlingene gikk ut tirsdag formiddag.

annonse

Ifølge Henrik Asheim (H) hadde regjeringspartiene Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre allerede brukt deler av natten, morgenen og formiddagen til å utarbeide et nytt tilbud til deres mulige fremtidige regjeringspartner KrF.

– Nå begynner vi å strekke oss veldig langt, og jeg håper at også KrF begynner å se skissen til en løsning, sa han på vei inn til det første møtet tirsdag.

Mindre saker

Flere mindre saker ble løftet fram fra KrFs side etter partiets gruppemøte mandag, får NTB opplyst.

Dermed ble det umulig for partene å komme fram til en avtale mandag, og de ønsket heller ikke å forhandle videre gjennom natten.

Inndekning er som alltid et stort tema, men partene har i år ingen planer om å komme med en ny, omstridt avgift. Derimot skal det være aktuelt å ta ut utbytte fra noen av selskapene som staten eier, for å skaffe penger til budsjettsatsinger.

I innspurten snakker Høyre, Frp og Venstre også om såkalte verbalpunkter med KrF. Dette er tekstkrav som følger med budsjettavtalen med flere politiske punkter, der blant annet klima trolig inngår.

Totalt vil det trolig bli flyttet på 3 milliarder kroner, hvis rokeringer innad i bistandsbudsjettet holdes utenfor.

I fjor flyttet partene på omkring 5 milliarder, men da satt både Venstre og KrF på den andre siden av forhandlingsbordet.

annonse

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon