Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
annonse
annonse

Denne uken skal stortingsrepresentantene Karin Andersen (SV), Une Aina Bastholm (MDG) og Bjørnar Moxnes (R) foreslå for Stortinget at det skal innføres en foreldelsesfrist hva gjelder tilbaketrekking av statsborgerskap. Det ble rapportert i Klassekampens papirutgave tirsdag. FrPs innvandringspolitiske talsperson Jon Engen-Helgheim avfeier forslaget, og understreker at den som jukser seg til rettigheter ikke bør få beholde disse.

Det finnes i dag ingen grense for når et statsborgerskap kan dras tilbake. SVs stortingsrepresentant Karin Andersen sier til Klassekampen at hun synes det er rart at lovverket behandler personer som har gjort seg skyldige i grov kriminalitet bedre enn vanlige folk.

– Hvor lenge skal vi fortsette å frata folk rettigheter når de i utgangspunktet ikke har gjort noe galt? Det er rart at vi setter vanlige folk en vanskeligere situasjon enn vi gjør med folk som har gjort grove kriminelle handlinger, sier Andersen.

annonse

Regjeringen prioriterer jobben med å avsløre juks i forbindelse med oppholdstillatelser. Tall som Juss-Buss har fått fra UDI viser at de har 800 statsborgerskap-relaterte saker på sitt bord. Dessuten tilkommer 180 relasjonssaker, der barn og ektefeller kan miste sitt statsborgerskap, fordi referansepersonen også har fått sitt statsborgerskap kalt tilbake.

– For folk som har hatt lang botid, vil tilbakekall være svært inngripende. En foreldelsesfrist vil være med på å hindre de mest urimelige tilfellene, sier Marit Aarsland Loe fra Juss-Buss til Klassekampen.

Karin Andersen og Une Aina Bastholm håper nå at KrF vil forsøke å ta kampen for en foreldelsesfrist i regjeringsforhandlinger med Høyre, FrP og Venstre.

annonse

– Det er behov for å få en løsning for disse 800 menneskene, sier Bastholm.

FrPs innvandringspolitiske talsmann Jon Engen-Helgheim påpeker overfor Resett at SV åpent har uttrykt motvilje mot å avdekke juks i forbindelse med oppholdstillatelser.

– SV har vært helt åpne med at de ønsker ikke å avdekke juks. De ønsker dermed at flest mulig skal få bli i Norge selv om de ikke har grunn for det. Selv om det har fått avslag, så mener SV at man ikke skal sende dem ut. Alt SV foreslår er for å få flest mulige grunnløse asylsøkere til å bli. Det er ikke noe nytt, de har også sagt at de ønsker å stoppe bevilgningene til arbeidet med å avdekke juks, sier Helgheim.

Han påminner om at dette dreier seg om person som har løyet og jukset for å tilegne seg rettigheter i den norske velferdstaten.

– Dette er mennesker som har løyet til seg rettigheter. De rettighetene de mister har de jo jukset seg til. Alle som jukser seg til rettigheter skal miste disse rettighetene. Alternativet er å si at til Norge kan du bare komme og jukse. Klarer du å lyve lenge nok så får du bli uansett. Det er feil signaler å sende, sier stortingsrepresentanten.

– Karin Andersen snakker om at vi behandler grove kriminelle penere enn vanlige folk, hva mener hun med det?

– Hun mener nok at det finnes foreldelsesfrister på kriminalitet, og ikke på denne typen juks. Men det blir som å sammenligne epler og pærer. Denne typen juks er nok mye mer omfattende enn det vi kan ane, sier Helgheim.

– Er det vanskelig å få avdekket juks på grunn av manglende vilje?

annonse

– Ja, og fordi det rett og slett vanskelig å avdekke. Men vi setter av penger til det, slik at dette blir prioritert mens vi sitter i regjering, sier FrP’eren avslutningsvis.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon